Jumaat, Oktober 14, 2011

Isu Tanjung Datu adalah bohong. Rakyat Indonesia kutu jalanan tidak boleh dipersalahkan kerana mereka terdiri dari orang-orang bodoh tidak berpelajaran, malah mungkin sekali, dibesarkan dengan air minuman yang kotor dan makanan selayaknya dari tong sampah.

Tanjung Datu merupakan Taman Negara bagi negeri Sarawak. Bagaimanakah Tanjung Datu boleh terjebak dalah isu penggelapan kawasan seluas 1,400 hektar milik Indonesia sedangkan sesebuah Taman Negara telah tetap keluasannya?

Tanjung Datu National Park is situated at the westernmost tip of Sarawak on the Datu Penisula. It is one of the smallest parks in Sarawak, with an area appromiximately 14 kilometres square (1,379 ha). Gazatted 16 March 1994 and published to public on 19 May 1994 and was formerly known as Labuan Gadong. Half of the peninsula is situated within Sarawak and the other portion lies in Kalimatan Indonesia. The park is also described as the "Heaven of Borneo" by foreign visitors.

Marilah kita menghargai warisan negara kita di negeri Sarawak ini dengan melihat keindahan Tanjung Datu National Park yang kononnya telah menelan wilayah Indonesia. Padahal ia menjadi wilayah Sarawak sejak dahulu lagi. Agak menghairankan, di mana rakyat Sarawak dalam mempertahankan tanah negerinya?


Mungkin kesilapan Google Maps, kelihatan seperti Indonesia yang telah menelan sedikit wilayah Sarawak di Tanjung Datu. Kita kena ingat teori, orang yang kentutlah yang mula-mula mengadu tentang bau kentut yang tersebar.

Panglima Tentera Indonesia Nafi Pencurian Wilayah! Demokrasi Indonesia Menghalalkan Kerusuhan Atas Fakta Yang Salah?

Jumat, 14/10/2011 09:57 WIB
Panglima TNI: Isu Pencaplokan Camar Bulan Buat Gundah Prajurit Patroli
Febrina Ayu Scottiati - detikNews

Jakarta - Panglima TNI Agus Suhartono menceritakan apa yang dirasakan para prajurit TNI yang berpatroli di perbatasan kawasan Camar Bulan. Menurutnya para prajurit di sana merasa kaget dan gundah atas isu pencaplokan wilayah tersebut.

"Kabar pencaplokan Camar Bulan, Tanjung Datu mengejutkan semua prajurit yang berpatroli di sana. Mereka merasa gundah seolah tidak melakukan tugas penjagaan dengan benar," kata Agus.

Hal itu disampaikannya dalam rapat kerja dengan Komisi I DPR, di gedung DPR, Senayan, Jakarta, Jumat (14/10/2011).

Begitu mendengar kabar adanya pencaplokan, lanjut Agus, semua Pangdam memeriksa kebenaran informasi tersebut. Setelah dilakukan pemeriksaan, Pangdam melaporkan kepada Panglima bahwa tapal batas tidak ada yang bergeser.

"Kalau ada yang bergeser atau berubah (patok) maka akan dikembalikan," ujarnya.

Agus menambahkan semua prajurit dan pos dilengkapi peta koordinat dan GPS untuk melihat di mana batas wilayah Indonesia dan Malaysia. Patroli terus dilakukan baik oleh prajurit TNI maupun bersama-sama dengan prajurit keamanan negeri Jiran.

"Selama masih sesuai dengan koordinat maka prajurit telah melaksanakan tugasnya dengan baik," imbuhnya.

Menghairankan! Sekiranya kutu-kutu jalanan berpendidikan rendah di Jakarta ini bertindak atas fakta yang salah, dan melakukan hal yang salah pula, adakah demokrasi Indonesia membenarkan perkara yang salah-salah belaka? Demokrasi jenis apa ini? Demo-KERA-sih?

INDONESIA WAJAR MENGAMBIL TINDAKAN KE ATAS PENCETUS HURU-HARA YANG MEROSAK KEDUTAAN MALAYSIA DI JAKARTA DAN MELANGGAR PERATURAN ANTARABANGSA BERHUBUNG KESELAMATAN PEJABAT KEDUTAAN. INDONESIA JUGA PERLU MENGAMBIL TINDAKAN KE ATAS TB HASANUDDIN YANG MENCETUS POLEMIK PALSU INI DAN MENGAJAR AHLI POLITIK INDONESIA SUPAYA LEBIH BERMARUAH DAN TIDAK HANYA MENADAH MULUT KEPADA WANG TUNAI DARI POLITIKUS PEMBANGKANG MALAYSIA YANG POKETNYA PENUH DIISI YAHUDI. ITU HANYA MENUNJUKKAN BETAPA RENDAHNYA MARUAH MEREKA.
Hanya itu sahaja cara untuk pemerintah Indonesia mengubah Indonesia menjadi sebuah negara yang bermaruah. Buat masa ini, memang wajar sahaja Indonesia diperleceh kerana mendidik rakyatnya menjunjung demo seperti kera yang sesuai digelar Demo-KERA-sih.

Undi PAS, Masuk Neraka!


Bagi Pakatan Rakyat, menipu adalah halal. Ajaran Islam jenis Pakatan Rakyat memang menanti bala Allah. Tidak pernah Islam menghalalkan penipuan walaupun penipuan itu menyeronokkan sehingga Bob Lokman menukar lambang cinta yang laranya daripada Isabella kepada PAS.
Undi PAS masuk syurga? Bukan senang untuk masuk syurga. Tetapi sangat mudah untuk ke neraka. Bukan teman cakap. Itu Rasulullah yang cakap. Yang teman nampak, kalau undi PAS, lebih ke neraka je. Sebab bersekongkol dengan penipu, penegak kemurtadan dan penentang syariah SERTA menghina Rasulullah SAW.

Tanjung Datu : Mustahil Sebuah Taman Negara Mencuri Wilayah Negara Lain

Episod 'pencurian tanah 1,400 hektar di Tg. Datu' yang dimainkan di Indonesia rupa-rupanya mempunyai sebab utama yang langsung tidak mempunyai kaitan dengan kedaulatan Indonesia!

Ia merupakan isu yang dimainkan oleh puak pembangkang di negara ini yang menggunakan taktik kotor untuk menjatuhkan imej parti pemerintah negara ini.

Bukan itu sahaja, taktik ini jelas sekali mempunyai maksud agar PM Najib dimalukan oleh demonstrasi dalam kunjungan ke Lombok pada hari Khamis, 20 Oktober 2011. Menurut laporan dari Jakarta :
Setelah peresmian bandara, Presiden akan memusatkan kegiatan di Hotel Novotel, yang terletak di kawasan wisata Mandalika, Lombok bagian selatan. Kawasan seluas 1.250 hektare itu, ditetapkan pemerintah sebagai Kawasan Ekonomi Khusus Pariwisata Nasional. Esoknya di hotel yang sama, Kamis 20 Oktober 2011, SBY akan menggelar pertemuan kenegaraan dengan Perdana Menteri Malaysia Najib Razak. Kedua kepala negara akan menandatangani perjanjian kerjasama, namun belum dirinci."Perdana Menteri Malaysia akan terbang langsung dari Kuala Lumpur ke Lombok. Beliau akan tiba di Lombok pada siang hari. Setelah pertemuan kenegaraan, akan ada penandatanganan nota kesepahaman antar dua negara, sebelum dilanjutkan dengan jamuan kenegaraan," kata Faozal.

Sudah tentulah ini memberi peluang kepada pembangkang yang dikepalai oleh Anwar Ibrahim, yang kononnya mempunyai ramai pengikut, penyokong, penghisap punai dan penjilat lubang pungkoq di serata Indonesia. Bukan itu sahaja, kononnya, jumlah penyokongnnya di Indonesia, membolehkannya menang kerusi Presiden Indonesia jika dia bertanding. Anwar adalah manusia yang paling panjang alam mimpinya.

Isu Tanjung Datu adalah bohong. Rakyat Indonesia preman jalanan tidak boleh dipersalahkan kerana mereka terdiri dari orang-orang bodoh tidak berpelajaran, malah mungkin sekali, dibesarkan dengan air kotor dan makanan dari tong sampah.

Tanjung Datu merupakan Taman Negara bagi negeri Sarawak. Bagaimanakah Tanjung Datu boleh terjebak dalah isu penggelapan kawasan seluas 1,400 hektar milik Indonesia sedangkan sesebuah Taman Negara telah tetap keluasannya?

Tanjung Datu National Park is situated at the westernmost tip of Sarawak on the Datu Penisula. It is one of the smallest parks in Sarawak, with an area appromiximately 14 kilometres square (1,379 ha). Gazatted 16 March 1994 and published to public on 19 May 1994 and was formerly known as Labuan Gadong. Half of the peninsula is situated within Sarawak and the other portion lies in Kalimatan Indonesia. The park is also described as the "Heaven of Borneo" by foreign visitors.


Indon bolehlah kini bermaksud, bodoh yang tidak boleh diajar lagi. Bertambah bodohlah bila mereka bersekongkol dengan dengan Anwar Ibrahim, seperti sesetengah Melayu tenging di negara ini.