Jumaat, April 13, 2012

Meriahkan #TwtUpIpoh 28 April 2012

Pengguna Twitter di kawasan Utara amnya dan Ipoh khususnya dijemput untuk memeriahkan TwtUpIpoh yang akan di adakan di P.O.R.T Ipoh, No. 9 dan 11 Jalan Sultan Azlan Shah (Tiger Lane) pada 28 April ini.

Berbagai acara dirancang untuk memeriahkan hari tersebut antara lain peluang bertemu dengan pengguna-pengguna Twitter yang tergabung dalam Twitterjaya, bertemu dengan selebriti , persembahan sukan ekstrim, mengunjungi booth-booth dan ekspo kerjaya.

Acara akan bermula jam 10 pagi hingga jam 10 malam dan masuk adalah percuma. Untuk mendapatkan T Shirt istimewa acara ini, bolehlah emelkan pertanyaan anda ke twtupipoh@yahoo.com.

Event ini tidak bersangkutan dengan mana-mana parti politik dan ianya adalah acara terbaik yang boleh dihadiri pada Sabtu 28 April ini.

Bersih 3.0 Menari-nari Rentak Protokol Yahudi Lagi

Benarkah kerajaan BN membankrapkan negara? Manakah lebih baik pemberiannya antara 'rasuah politik' beberapa ratus ringgit dengan memberi bantuan kepada mereka yang berpendapatan rendah, dengan rasuah politik berbelas ribu ringgit dengan menghapuskan pinjaman pelajaran kepada mereka yang kini berpendapatan beribu-ribu ringgit?

Diantara kedua-dua idea itu, yang manakah yang lebih menjurus kepada memufliskan negara?

Anwar Ibrahim hanyalah agen Yahudi yang melaksanakan apa yang telah diarahkan oleh Elders Zion supaya jalan cerita masa depan negara ini bersesuaian dengan protokol Yahudi Zion itu.

Kita lihat sahaja petikan Protokol #1 mereka :

7. There was a time when religion was the guiding force of mankind. But now, money is more important than religion. Money – especially Gold – is the new guiding force because it gives power and freedom to the common people. But that freedom is bad because they’ll always want more and don’t know how to use it. We can’t allow that.

Self-governance can be given to the masses, but only long enough for them to form a disorganized mob. At that point we should intervene to create strife and racial hatred between their different classes and races. This will cause them to fight and kill each other; hopefully starting a civil war.

8. Once a nation is engaged in civil war it will either destroy itself or be weakened to the point where it can be overtaken by another foreign power. In either case our job will be done as they’ll no longer be a threat to us.

If that nation ends up in bankruptcy we’ll offer to loan them some of our money. They’ll have no option but to take it.

Bukankah Anwar pada tahun 1997 telah pun nyaris menjayakan agenda ini dengan mengangguk pada suntikan dana IMF?

Penyokong Anwar yang bodoh menyamakan IMF dengan Bank Dunia. Memanglah ianya dari sumber yang satu tetapi fungsinya lain-lain. Bank Dunia tidak membuatkan firma-firma kewangan milik negara 'terjajah' seperti apa yang dimahukan Anwar.

Mobs membawa maksud rakyat yang memenuhi jalanraya sebagai protes. Malang sekali, hari ini, umat Islam yang kononnya paling alim dikalangan umat Islam yang lain, turun kejalanan bagi menterjemahkan Protokol #1 ini menurut dimensi negara ini setelah dihambat seperti bebiri oleh Anwar dan Ambiga (peguam kafir yang mengetahui jalan cerita protokol).

Maka Bersih 3.0 pun bakal dilakukan 28 April ini. SPR hanyalah subjek. Namun manifestasi GOYYIM di JALANAN adalah apa yang mahu diterjemahkan.

PTPTN Bukan Jerat Mencari Pelanduk

PTPTN bukanlah seperti jerat yang menunggu pelanduk. Pelajar bukanlah dihumban wang untuk membeli gajet-gajet, kereta, laptop dan telefon-telefon pintar lalu di ancam dengan bayaran balik tanpa mereka sedar.

Segalanya telah bertulis dan bersaksi sesuai dengan perintah hukum syarak. Cuma yang kurang sesuai ialah kos pengurusan yang diluluskan oleh Menteri Kewangan pada waktu ia dilancarkan, yakni Anwar Ibrahim, 4%. Tetapi hari ini, kos tersebut telah direndahkan kepada 1%. Jauh lebih rendah dari pinjaman peribadi kakitangan awam yang mencecah RM90 billion menurut ANGKASA, yang rata-ratanya ditelan oleh orang Melayu Islam secara sukarela tanpa paksaan.

Maksud surah al-Baqarah ayat 282 :

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar) dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi itu), maka hendaklah direncanakan oleh walinya dengan adil benar); dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan jangan saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjual-beli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah; dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu; dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

Ada beberapa ingatan daripada Rasulullah kepada mereka yang berhutang, sama ada yang suka berhutang, melambat-lambatkan pembayaran hutang atau mereka yang tidak melangsaikan hutangnya.

Rasulullah turut memberi ingatan bahawa jika seseorang itu meninggal dunia, sedangkan dia masih berhutang, dosanya tidak akan diampunkan walaupun dia mati syahid dalam peperangan.

Seseorang yang berhutang hendaklah berikhtiar dan berusaha membayar hutang yang dipinjamnya kerana hutang itu wajib dibayar. Tindakan menunda atau melewatkan pembayaran hutang dilarang kerana itu satu kezaliman. Rasulullah bersabda yang maksudnya "penundaan hutang bagi mereka yang mampu adalah satu kezaliman".

Justeru, wajar sahajalah Ustaz Azhar Idrus yang berbaju bulan penuh berlangit hijau itu turut tidak bersetuju dengan penghapusan pinjaman PTPTN yang diusahakan PKR, sebuah parti yang ideologinya sekular itu. Menurutnya, TPTN adalah wang rakyat yang perlu dibayar balik!

Menyebut orang itu orang ini makan duit rakyat, dengan mudah pula Anwar mahukan RM43 billion 'wang rakyat' dilesapkan oleh mahasiswa yang memewahkan diri ketika di pengajian tinggi.

Nasihat teman, bayarlah hutang. Jika rasa wang yang didapati RM25,000. Bayar lah dahulu RM25,000 itu. Sebab wang itu telahpun menjadi darah daging!

Bah : Giliran Kuala Dipang Selepas Manjoi

Banjir buruk landa kawasan 'Jajahan Nizar Jamaluddin' di Kampar, Perak kelmarin. Ini merupakan kejadian pertama sejak 30 tahun. Ramai yang kehilangan harta benda kerana banjir berlaku awal pagi dan air naik mendadak.

Selepas Manjoi dua bulan lalu, kali ini giliran Kuala Dipang. Teman terfikir juga, apa maknanya di sebalik ujian Tuhan yang diturunkan kepada dua kawasan ini yang merupakan perkampungan Melayu Islam. Adakah kerana bulan berlangit hijau yang mengambang tanpa henti sepanjang tahun di dua kawasan itu, yang seolah-olah menentang ketentuan Tuhan yang menjadikan bulan itu manzilah demi manzilah seperti yang tercatat dalam Surah Yasiin?

Banjir selepas hujan lebat lima jam


ROSLI Shabudin meredah air untuk ke rumahnya yang dilanda banjir di Kampung Nyior, Kuala Dipang, Perak, semalam.


KAMPAR 12 April - Kira-kira 1,500 penduduk daripada 657 keluarga terpaksa dipindahkan selepas banjir melanda beberapa daerah sekitar Perak awal pagi ini ekoran hujan lebat lebih lima jam sejak tengah malam tadi.

Paling teruk terjejas adalah kawasan sekitar Kuala Dipang di sini apabila 1,200 penduduk daripada 254 keluarga terpaksa dipindahkan dalam kejadian banjir paling buruk melanda kawasan itu dalam tempoh 30 tahun.

Operasi memindahkan penduduk terbabit dimulakan seawal pukul 7 pagi selepas rumah mereka dinaiki air mencecah lebih tiga meter.

Banjir di Kuala Dipang turut berpunca daripada ban Sungai Kampar di sini pecah sehingga menyebabkan paras air naik mendadak dalam masa singkat sekali gus menyukarkan penduduk menyelamatkan harta benda.