Sabtu, Mei 19, 2012

Nik Aziz Mahu PAS Muzakarah Dengan UMNO Sebelum PRU13

Sabtu 19.5.2011 1.13 ptg

Nik Aziz mahu bermuzakarah dengan UMNO sebelum PRU13. Katanya ia dibuat demi penyatuan umat dan bukan berlandaskan politik. Baguslah kalau begitu. Katanya lagi, ia lebih baik dibuat sebelum PRU13.

Barulah kali ini beliau sedar bahawa itulah yang dianjurkan oleh Islam demi penyatuan umat yang sememangnya memerlukan nasihat-menasihati, ajar-mengajari dan lengkap melengkapi sesama umat Islam.

Namun saat ditanya adakah kemungkinan PAS akan bersatu dengan UMNO atau bekerjasama dengan UMNO, Nik Aziz menjawab bahawa UMNO harus menerima dua lagi parti Pakatan Rakyat dalam hal itu.

Teman yakin bahawa Nik Aziz mengeluarkan kenyataan itu hanya sebagai langsir bagi mengabui mata dua lagi penegak agenda sekular yang menjadi teman dtidurnya selama ini, PKR dan DAP.

Nik Aziz pasti tahu jika UMNO menerima PAS untuk sama bekerjasama memerintah negara, tidak mungkin UMNO akan menerima dua biawak hidup PKR dan DAP yang selama ini menjadi duri dalam daging bagi dasar-dasar kebangsaan dan keislaman negara ini.

Walaubagaimanapun, kita lihat sama ada Nik Aziz akan mengubah kata-katanya atau tidak selepas ini kerana pastinya Anwarinas dalam PAS akan segera menekannya berhubung kenyataan ini.Published: Saturday May 19, 2012 MYT 1:13:00 PM

PAS wants talks with Umno before GE

BY FARIK ZOLKEPLI

KUALA TERENGGANU: PAS spiritual adviser Datuk Nik Aziz Nik Mat wants talks with Umno before the general election.

Nik Aziz, who is also Kelantan Menteri Besar said talks with Umno, dubbed the muzakarah (dialogue) was towards the unity of Muslims and not politically motivated.

"It would be better if the muzakarah is held before the elections.

"Such talks are warranted in Islam as it is towards the unity of ummah (community)," he told reporters after launching the Kuala Terengganu PAS annual general meeting here on Saturday.
Asked about the possibility of PAS uniting with Umno, Nik Aziz said Umno must accept the other two parties in the Pakatan Rakyat coalition as well.