Tuesday, March 18, 2008

Kebiadapan Kit Siang Ditentang

Lim Kit Siang dengan gah membelakangkan institusi beraja di negara ini dengan kebiadapannya menggesa 18 ADUN DAP memulaukan majlis angkat sumpah Ir. Mohammad Nizar, ADUN PAS Pasir Panjang yang dipilih sebagai Menteri Besar Perak oleh DAP Perak sendiri kononnya kerana mahukan wakil DAP menjadi Menteri Besar.

Namun, Lim Kit Siang memohon maaf selepas itu kepada Sultan Perak dan Raja Nazrin atas keterlanjurannya itu. Menurut Pengerusi Gerakan Perak, Datuk Chan Ko Youn, tindak-tanduk DAP itu semata-mata melepaskan diri dari mata masyarakat Cina bahawa DAP merestui calon PAS menjadi Menteri Besar Perak.

Tindak tanduk dolak-dalik DAP menimbulkan kemarahan masyarakat Melayu di Perak yang menganggap DAP menghina Sultan Perak dan institusi beraja khususnya. Bantahan telah diadakan. Berikut keratan Utusan Malaysia Isnin 17 Mac 2008 :

IPOH 16 Mac - Kira-kira 1,000 orang berhimpun secara aman bagi membantah tindakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang menghina institusi kesultanan Perak di sini hari ini.

Kumpulan menamakan diri mereka Suara Rakyat Perak Darul Ridzuan yang turut disertai badan bukan kerajaan (NGO) itu mengadakan perhimpunan bermula pukul 8 pagi.
Pada mulanya mereka mengadakan perhimpunan di Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz atau lebih dikenali Padang Polo.

Satu lagi kumpulan menghantar memorandum bantahan terhadap kenyataan Kit Siang kepada Raja Dihilir, Raja Jaafar Raja Muda Musa di Istana Kinta di sini kira-kira pukul 9 pagi.

Bagaimanapun, kumpulan yang berhimpun di Padang Polo terpaksa mengubah lokasi ke Padang Ipoh selepas polis mengadakan sekatan jalan raya bagi menghalang lebih ramai orang menyertai perhimpunan haram itu.

Kumpulan yang menyerahkan memorandum kepada Raja Dihilir Perak itu kemudiannya menyertai kumpulan yang berhimpun di Padang Polo pada pukul 9.30 pagi ini.

Bagaimanapun, hanya lebih kurang 300 orang sempat berkumpul di Padang Ipoh kerana ramai terkandas di Padang Polo akibat sekatan jalan raya yang dibuat oleh polis.

Perhimpunan di Padang Ipoh berlangsung selama sejam sebelum disuraikan oleh sepasukan anggota polis yang diketuai Ketua Polis Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias.

Semasa berhimpun di Padang Ipoh, kumpulan tersebut membawa kain rentang dan sepanduk yang tertera ‘Rakyat Menyokong Istana,’ ‘Rakyat Perak Mengutuk Tindakan Biadap Lim Kit Siang Terhadap Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Perak,’ dan ‘Kami Cintakan Kestabilan.’

Menurut jurucakap kumpulan itu, Elfi Mohd. Nor, tujuan perhimpunan itu diadakan adalah bagi menyatakan taat setia tidak berbelah-bagi kepada Sultan Perak.

‘‘Kami mewakili suara orang Melayu di negeri Perak dan tiada kena-mengena dengan mana-mana parti politik. Kami menghormati keputusan rakyat dalam pilihan raya lepas, tetapi kami sebagai orang Melayu merasa terhina dengan tindakan Kit Siang yang mempermainkan Sultan Perak demi kepentingan politik,” katanya di sini hari ini.

Elfi juga meminta mana-mana parti politik tidak mengambil kesempatan untuk kepentingan masing-masing daripada perhimpunan orang- orang Melayu itu.

‘‘Perhimpunan seumpama ini diadakan lagi pada masa akan datang bagi membangkitkan kesedaran orang Melayu tentang perlunya mereka bersatu-padu,” katanya.

Perhimpunan itu ekoran tindakan Kit Siang mengarahkan semua 18 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP di Perak memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar baru di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar pada Khamis lepas sebagai membantah pelantikan wakil rakyat Pas sebagai Menteri Besar negeri itu.

Kit Siang berkata, tindakan tersebut diambil kerana pelantikan Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, 51, dari Pas yang merupakan wakil rakyat parti ketiga dan terkecil dalam kerajaan campuran itu tidak mendapat mandat daripada Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP.
Sehubungan itu, Lim Kit Siang seharusnya tidak mempermainkan institusi beraja Perak seolah-olah segalanya di tangan beliau. Sikap beginilah yang menyebabkan sentimen perkauman menjadi menebal. Yang paling hairan, apakah wajar parti yang gemar memprovokasi sensitiviti Melayu ini wajar diberi kuasa? Atau adakah rakyat Malaysia sudah jemu dengan keamanan dan ketenteraman.


4 comments:

hafiz said...

bagi saya, perjuangan yang DAP bawa sememangnya Malaysia dari apa yang BN bawa. sebagai ahli DAP melayu, saya sememangnya da meluat dengan sikap kemelayuan yang melampau2 umno dan kejumudan yang terlalu sebahagian besar ahlinya- emosi dan mudah diprovok...memalukan melayu jeeer.. Deris jusoh lebih kurang ajor dan biadap dari karpal dan kit siang yang sememangnya bukan melayu! anta udah lupa? tak kesahlah siapapun memerintah. yang penting kita semua hidop dalam aman selamat dan berkebajikan. apa guna kalaupun 1000 tahun lagi umno a.k.a BN memerintah tapi bangsa sendiri pun tak terbela. UMNO=korup bela perut dan bawah perut je.

MymassaVoice said...

laaa adela pulak melayu ngaku DAP terang2 skrg nih! tp setakat berani komen kat blog ajela. budak haram ni dah lupa kot camana atuk dgn nenek dia kena sembelih dek komunis DAP dulu! nak puas hati kena tindas? gi jadi ahli PAP kat singapork! ko takde lagi sejahtera org2 melayu.

MymassaVoice said...

50 tahun merdeka...DAP parti utk anak beranak dan cina kapir laknat shj! hafiz melayu pengkhianat ni sesuai buat lap kaki aje!

Anonymous said...

ada lagi rupenye melayu tengin macam si hafiz ni! tipu di mata sepet idup2 aje. bahlol!