Rabu, Mei 13, 2009

Genap 40 Tahun Selepas 13 Mei 1969

Telah 40 tahun segalanya berlaku. Selasa 13 Mei 1969 terpahat menjadi igauan buruk kepada rakyat Malaysia. Tetapi apakah ia cukup untuk menjadi tauladan kepada generasi hari ini?

Empat puluh tahun merupakan satu tempoh masa yang lama. Tetapi sepanjang 40 tahun ini, tiada apa yang boleh dibanggakan dengan tahap perpaduan kaum di Malaysia.

Cina terus berbahasa Cina, malah semakin ramai Cina tidak mampu bertutur bahasa Melayu. India terus bergaulan dengan India dan bahasa Melayu mereka masih tunggang terbalik.

Bukan sahaja rakyat, malah pemimpin pun sama. 13 Mei 1969 dikatakan dimulakan oleh UMNO. Namun hakikat yang diketahui, yang menjerit supaya orang Melayu balik kampung keluar dari KL ialah fanatik Cina dari parti Gerakan. Ia menjadi punca kepada tindakbalas fanatik UMNO.

13 Mei telah mewujudkan Dasar Ekonomi Baru. 13 Mei telah mewujudkan kenderaan bernombor pendaftaran 'W'. 13 Mei telah mewujudkan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. 13 Mei telah membuatkan orang Melayu bertambah dari 25% kepada 45% di KL.

13 Mei telah membuatkan nyawa menjadi murah. 13 Mei telah membuatkan kedai-kedai dijarah. 13 Mei merupakan 'urban anarchy' paling buruk dalam sejarah negara.

Setelah 40 tahun berlalu, 13 Mei tidak mungkin muncul lagi dalam bentuk yang lalu. Namun 13 Mei boleh muncul kembali dengan cara baru.

Apa yang perlu diperhatikan ialah mereka-mereka yang gila berpolitik. Monyet tindak tanduk mereka, maka monyetlah para penyokong mereka.

13 Mei tidak boleh berlaku lagi. Ini kerana 13 Mei dimulakan oleh fanatik politik. Kalau mereka yang mati, lainlah cerita. Tetapi dikatakan kira-kira 2,000 orang mati pada 13 Mei 1969 di KL. Malangnya kebanyakan mangsa bukan fanatik politik.

Mereka adalah orang awam yang menjalankan kehidupan harian demi sesuap nasi dan kemudian diapi-apikan dengan khabar angin lalu menyertai 'pertempuran etnik'. Pemimpin politik terselamat. Adakah ini adil?

4 ulasan:

Parpu Kari berkata...

memang tak adil, aku amat membenci orang yang mengapi-apikan isu perkauman ini!

Aku tidak akan sesekali setuju pihak komunis bintang tiga memerintah perak!

yeopPERAK berkata...

kita perlu menyokong perjuangan politik yang menggunakan politik untuk menbela agama bangsa dan negara tetapi bukan pejuang politik yang menggunakan agama bangsa dan negara untuk politik mereka..SALAM PERJUANGAN

PUTRAKENCANA berkata...

Semoga peristiwa hitam 40 tahun lalu tidak akan berulang. Polis ketika ini telah berjaya menjalankan tanggungjawab menjaga keamanan Malaysia sehingga kini.
Kepada Bangsa pendatang, Teman ingatkan jangan sesekali bermain api nescaya akan memakan diri.
Jangan sesekali provok kami bangsa Melayu.
Kami diam bukan bererti kami lemah.
Jangan sesekali menjolok sarang tebuan.

Tanpa Nama berkata...

13 mei belum cukup untuk menyedarkan kaum cina supaya berubah. 1Malaysia bagi mereka adalah supaya malaysia menjadi lebih cina, lebih mandarin, lebih vernakular, tiada raja.
Sedangkan kita perlukan 1Malaysia sebagai satu negara, satu bangsa, satu bahasa, berpaksikan Melayu sebgai tunjang negara bangsa dibawah daulat tuanku baginda .
aan