Rabu, November 18, 2009

Sejam Di Facebook PM

Sejam di facebook Datuk Seri Najib, saya telah automatik menjadi tukang jawab yang tidak dianggap. Tak mengapa, asalkan saya dapat menjelaskan secara "dari rakyat untuk rakyat". Berikut adalah komen-komen saya pada posting terkini di situ yang menempelak para pengkomen yang bagi saya "mencerminkan tahap pemikiran rakyat Malaysia" yang mengundi pembangkang di negara ini.


Despite of whining for more places in here and that, please be noticed that our country is facing a greater threat to the whole system..

THE IGNORANT OF THE PEOPLE IN THE ECONOMIC REENGINEERING EFFORT!

We must whoheartedly support the government in acheiving the 5% economic development or else we will just a spectator of the Indonesian rise.....

BUY MALAYSIAN MADE.. GENERATE OUR ECONOMY!
57 minutes ago · Delete · Report



Most unwanted people of the nation is the people that never have the Korean attitude.. they can go to streets to pull down the ruling govt... but they can also surrender their jewelleries to avoid the succumb of their economy ..

unfortunately we are having citizen that whining alot on petty issues..

i hope that malaysia wouldnt be lag behind in disasterous degree... to the extent of even a country that famous with the low transparency index will attain higher achievement in prosperity!
55 minutes ago · Delete · Report



Kalau isu JKN Sabah, maka tempelaklah Pengarah Kesihatan Sabah.. dengan membawa isu remeh tersebut ke depan pintu rumah kepala pentadbir.. seolah olah sekadar itulah cara rakyat malaysia berfikir.. agak memalukan.. tetapi masih boleh diperbaiki..

(bila masa plak aku jadi jurucakap datuk seri ni.. :).. memandai je.. ahaha )
50 minutes ago · Delete · Report



Verily.. we are in a crucial situation when we talk about having a quality citizen... they are having a thinking that can be a funny yet worrying .. they could even look for PM's fb to report on leaking pipe etc.. they humiliate their own leader with their discretion ability.. not a flabbergasted things when you look on how malaysian are sometimes act unwise in many areas..
44 minutes ago · Delete · Report



royalti minyak kelantan? rasanya zon carigali dalam EEZ.. kalau sebatang jalan terbina depan rumah kita.. jalan tu kan milik kita jugak kaa? wang ehsan pun x syukur ke? kalo tak syukur, pakai duit tu, buat beli player EPL tauk dlm team kelantan .. hantar balik dua ekoq 'jentera' Ipoh tu balik.. :)
25 minutes ago · Delete · Report



Inilah contoh rakyat yang tak reti cemaner nak jana ekonomi.. biar rakyat senang... negara mundur... move to somewhere else.. tanyalah apa yang kita dah bagi kat negara daripada apa yang negara dah bagi kat kita..

jenis dah senang nak senang lagi adalah weeds yang merosak the whole plantation
21 minutes ago · Delete · Report



Ketahuilah bahawa indonesia sedang bangkit ekonominya... negara tidak lagi 'mewah' untuk orang asing... makin ramai masuk halal keluar haram kat pintu2 negara.. NAGRA MEMERLUKAN RAKYAT YANG TAHU PERANAN MASING-MASING..

bukannya nyamuk yang sentiasa berdengung ditelinga...
18 minutes ago · Delete · Report



Banyaknya rakyat malaysia yang tak dapat gambaran betapa tenatnya ekonomi negara... dan betapa negara dalam keletihan setelah mengambil segala pendekatan untuk naik dari -6% pertumbuhan ke -1%..

jalan masih panjang... anak2 tak paham... yang dia tau.. dulu boleh beli susu dugrow.. awat la ni.. minum susu timbang..

the country is in dire straits in regain it momentum after a hectic run.. support our country... jangan pikir perut sendiri banyak sgt..... Read More

tapi kepimpinan SEMEMANGNYA melalui teladan.. should be noted la kan..
5 minutes ago · Delete · Report

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ko nie agak bodoh bila berbicara pasal politik tp nk buka blog..
sebagai ingatan,petronas sendiri dah beritahu dalam annual report yang terengganu,kelantan,sabah dan sarawak BERHAK menerima wang royalti minyak sebab minyak digali disitu..
so kelantan pertahankan hak dier dan itu hak negeri kelantan..
cuba kalo ko berkerja tapi bos ko xbagi gaji,dier ganti ngan wang ehsan,ko pertahankan x hak ko???

untuk pengetahuan ko,istilah wang ehsan ini xwujud sehinggalah terengganu di perintah oleh pas,kerajaan sekat royalti dan diganti dengan wang ehsan,masih ko xnampak yang kerajaan malaysia tidak telus,kata rakyat di dahulukan,habis rakyat kelantan??mane keadilan disini??
lain kali kalo bodoh dalam politik xpyh bukak blog,tapi buka dulu hati dan minda ko tu

sekian terima kasih

ipohmalay berkata...

to anonymous :

terima kasih la sebab membodohkan orang tak tentu pasal..

tapi nampaknya sedara yang bodoh sebab baru bukak blog ni sekali tapi bahasa mcm org makan babi..

org makan babi pun tak busuk hati pun tak jump on conclusion mcm ko..

soal royalti sabah sarawak lain..

sabah negara.. sarawak negara..

kelantan dan terengganu negeri..

federalism malaysia pun ko tak paham.. ko leh plak carut2 orang kat sini..

pegi baca buku banyak sket ..

perak bagi bijih timah sampai kelantan dan terengganu boleh buat jalan.. lebih 100 tahun berjasa perak dapat apa??

jgn jadi org bodoh yang cuba membodohkan orang lain sebab dirinya bodoh kerana tak paham sistem..

ipohmalay berkata...

malang bagi malaysia kerana menjadi host untuk ramai melayu tunggul bangang berselimut bendera hijau yang takde nilai.. belajar tak abis.. disuap pembodoh yang membodohkan.. dan angguk.. hidup tak bermaruah.. sebab mengaji ikut sedap perut

Mat Blogspot berkata...

kenapa melayu, asal tulis komen mesti maki, carut dll? sesama melayu plak tu

Tanpa Nama berkata...

tapi saya xsebut pasal babi,mungkin itu lebih kurang sopan

btw apa yg di utarakan disini ialah hak kelantan mendapat royalti nyer,bukan wang ehsan....

maaf kalau awak kurang faham maksud saya,apa yg saya cuba pertahankan HAK kelantan mendapat royalti sb mereka berhak,sedang petronas sendiri menyatakan

tapi dimana keadilan??dan hak mereka??jangan tunjuk pandai sangatlah tapi soalan xpaham

sekian

Tanpa Nama berkata...

btw isu bijih timah perak tu zaman ble???

kalo semua manusia berpikiran mcm kamu,fikirkan yang lepas lbh penting mengapa kamu xmenghormati jasa anwar ibrahim,berapa tahun dier dalam kabinet,jadi menteri pendidikan,majukan pendidikan,wujudkan dan majukan IKS,kenapa itu kamu x fikir tapi yang 100 tahun dahulu boleh nk ungkit???

buka minda lah bro..
sekian

Tanpa Nama berkata...

dan paling penting saya xberkata saya menyokong pembangkang...

tapi saya menyokong pada mereka yg ditindas dan hak yg mereka patut dapat...tak kira pembangkang or pemerintah

btw mungkin saya mengaji ikut sedap jer,sb xsepandai sedara,saya cuma ada ijazah jurusan undang2 sahaja..

ipohmalay berkata...

baru sebut 'babi' dah berenti tekan minyak.. tinggal nak tekan brek.. cuba kalau memandu tu berhati2.. jangan kene langgar baru nak tengok road tax idup ke tidak..

perak bagi hasil timah ke federated malay states, malaya, dan malaysia dari 1874 hingga 1981.. bukan cerita 100 tahun la encik undang2..

btw.. ape yang bagus dengan law study kalo ko sendiri tahu fuungsi org law ni.. kalo jadi peguam.. orang salah pun kasi jadi betul.. asal dapat wang..

petronas sebut royalti... dia tak sebut sistem pemerintahan negara... bila ko campurkan semuanya dan agih ikut sistem negara ni, ko tau ke cemaner cara yang patut diagihkan.. antara MALAYA SARAWAK DAN SABAH???

kalau SARAWAK adalah negara kesatuan dengan Gabenor setiap bahagian ditiadakan.. hasil minyak serah terus ke kuching

MALAYA adalah negeri-negeri bersekutu.. hasil diberi ke kuala lumpur... kuala lumpur agihkan mengikut keperluan negeri... kalau tanpa royalti dan wang ehsan pun kerajaan dah bangunkan prasarana 7 billion kat kelantan dalam tempoh 5 tahun... kelantan nak apa lagi? dibagi lagi duit poket... nak lagi... apa bagusnya org kelantan? tengok bola pun stadium hancur...!

inilah hasilnya generasi belajar sampai menara gading tanduk segala.. tapi BUTA SEJARAH..

bila petronas kata duit dapat kat terengganu dan kelantan... dia boleh kata duit dapat kat bintulu dan miri.. instead of sebut sarawak.. paham tak? dalam soal ni.. ko gi la maki petronas sebab tak sebut "tanah melayu / malay/ semenanjung" bila mentakrifkan hasil minyak terengganu dan kelantan!

tak payah nak maki org buat blog atau apa.. kalau handal sangat.. sampai tahap berani masuk maki macam tak diajar org tua cara hidup sbg melayu islam.. boleh blah, dan bukak blog sendiri..

aku tak kisah nak kritik.. tapi org macam ko anonymous.. tak layak ngadap internet..

jaja la pengajian law ko ke sana ke mari.. kalau itu je karisma yang keluar dari org cam ko.. aku dah boleh duga semuanya.. ko post 16 kali kat sini pun itu je la yang ko boleh kata..

ipohmalay berkata...

kepada Mat Blogspot:

sometimes, people are addicted to be treated like what they deserved