Jumaat, Jun 04, 2010

Guan Eng Pernah Samakan PAS Dengan Israel

Kali ini, saya hendak mengupas satu perkara. Hubungan intim PAS dengan DAP dan hubungan PENUH RASA TIDAK PERCAYA pihak DAP terhadap PAS yang saya peroleh dari blog DAP Malaysia berhubung kenyataan media Lim Guan Eng pada 15 Januari 2008 yakni lebih 2 bulan sebelum PRU 2008 Mac lalu.

Dalam kenyataan Guan Eng, dia mengkritik Gerakan (sebuah parti pembawa onar) dengan mengatakan DAP bersekongkol dengan PAS bagi menakutkan orang Cina dengan maksud persepakatan dengan orang Islam dari Parti Islam perlu ditakuti.

Dalam siaran ini yang pastinya ditujukan kepada pengundi Cina, Guan Eng menyebut bahawa :

DAP is not surprised that Lim and the entire Gerakan leadership is trying to “fry again the stale cold rice” by alleging DAP’s co-operation with PAS through PKR, even though no such co-operation exists. If Gerakan’s perverse logic holds true, then Malaysia is a close friend and ally of Israel through United States because using Gerakan’s logic, Malaysia has good relations with US whilst US is the main patron and supporter of Israel.

Terjemahannya : DAP tidak terkejut yang Lim dan seluruh kepimpinan Gerakan cuba "menggoreng lagi nasi basi" dengan menjaja kerjasama DAP dengan PAS melalui PKR walaupun perkara itu tidak wujud. Jika nak ikut logik Gerakan ini, bermakna, Malaysia (dibaca DAP) pun dikira mempunyai hubungan baik dengan Israel (PAS) kerana hubungan baik Malaysia dengan Amerika Syarikat (PKR) yang merupakan teman baik Israel.

Ini bermakna, Guan Eng menyamakan PAS dengan Israel secara halus. Jika itu belum cukup, bacalah seluruh perenggan itu dan fahami maksudnya. Pemahaman paling cetek pun boleh memberi makna bahawa DAP seolah-olah berpendirian bahawa PAS adalah Israel yang tidak boleh dipercayai, ditangani secara berhati-hati, zalim dan 'tidak boleh ada hubungan diplomatik'.

Hari ini, ramai yang terlupa bahawa sebelum PRU 12, DAP menafikan sekeras-kerasnya hubungan mereka dengan PAS. Tetapi setelah PAS bermuka-muka dan bersemenda dengan jijik bersama mereka, Cina-cina DAP semakin menyukai PAS dan berharap lebih ramai ahli PAS akan memeriahkan upacara mereka ditokong-tokong.

Nampaknya matahari dalam PAS memang sudah terbit dari Barat!

4 ulasan:

shonzu berkata...

Pembaca sekalian, cuba fikirkan... sebagai seorang pemikir ke 32 terbaik di dunia (Al-Jub), hanya mampu buat demonstrasi anti-Israel je??? Orang yang tiada dalam senarai pemikir terbaik dunia pula (Tun Mahathir) semakin berjaya menghampiri dan menghantar bantuan makanan, keperluan dan kemanusiaan ke Gaza, Palestin.

Bagaimana pula tokoh Islam ke-42 paling berpengaruh di dunia (N.Ajis tua kutuk)???? Tengah sedap makan kek Black Forest sedekah dari Al-Menantunya kut???

Lawak sungguh pemikir Islam dan pemikir bertaraf antarabangsa yang kononnya terkenal seantero dunia tu..... Hahahahahahaha....

Pilih Islam Anda Selamat, Pilih PAS Anda Sesat

Tanpa Nama berkata...

mana anjing-anjing PAS? awat diam? keturunan pembelit memang macam tu

Tanpa Nama berkata...

Bukankah lambang bintang pada bendera Israel itu adalah cop mohor Nabi Sulaiman kan?

IPOH MALAY berkata...

tu cop mohor nabi Allah Daud.. dalam konteks hari ini, umat nabi Muhammad, bila lambang yang diangkat Zionis ini sebagai lambang mereka untuk dikenalpasti sebagai puak pendokong Raja Yang Bertakhta di Takhta Nabi Daud, mengikut fahaman zionis, yakni Dajjal pada fahaman kita. Tidak relevannya umat Islam bersekongkol dengan lambang ini kerana ia membawa mesej berbeza dengan zaman itu. sekian