Tuesday, March 08, 2011

Selamat Merenung Kejahanaman 8 Mac 2008

Pagi ulangtahun ketiga pilihanraya umum ke 12 di Pulau Pinang, Perak dan Selangor disambut hujan yang turun mencurah.

Kebetulan ini mewarnai politik Selangor dan Pulau Pinang sendiri yang menyaksikan 'kuasa rakyat' dan 'kebebasan' ala Pakatan Rakyat sebenarnya sesuatu yang kotor dan sedang dicuci.

Pulau Pinang menyaksikan penindasan berleluasa bukan sahaja terhadap orang Melayu, malah terhadap orang Cina sendiri akibat pemerintahan kuku besi seorang pendatang luar Pulau Pinang bernama Lim Guan Eng.

Selain orang Melayu yang ditindas dengan pemusnahan tempat mereka berniaga, orang Cina juga berhadapan dengan ancaman seperti ugutan bunuh pemimpin Parti Cinta Malaysia dan bukti dari kejadian cubaan membakar diri depan Ketua Menteri oleh seorang peniaga Cina.

Utusan Malaysia juga disekat kerana terlalu banyak menyiarkan jubur Guan Eng yang berlomoih tahi ketika mulutnya berkokok berderai-derai. Itulah kebebasan dan kuasa rakyat makan rakyat ala Pulau Pinang.

Semantara itu, Selangor yang dikepalai oleh bekas Pengerusi PNB yang dikatakan puas mencuri kekayaan hasil pelabur dengan dipalit dek najis-najis DAP dalam insiden bunuh diri Teoh Beng Hock dan larangan logo 1Malaysia merupakan tunggak lambang kebebasan ala gangster Cina yang menjajah pemimpin Melayu sama seperti Melayu bodoh dahulukala yang akhirnya menyebabkan campurtangan British.

Bukan itu sahaja, Selangor menjadi negeri pertama yang mencampuri urusan SPA sedangkan ramai berpendapat bahawa Tan Sri S.H. dan Tan Sri I. A. , dua nama tertinggi dalam penjawat awam merupakan orang yang pro kepada mereka. Nampaknya ketamakan tidak mengenal sahabat.

Malah, seorang bangang yang pernah diberi jawatan Menteri Kewangan oleh bapa angkatnya walaupun berkelulusan sastera jerit menjerit di tepi jalan, telah dilantik menjadi penasihat ekonomi bagi memantapkan tiga tahun perekonomian Selangor yang telah disuburkan dengan kegiatan curi pasir, hotel-hotel murah dan rumah-rumah urut.

Selamatkah dua negeri ini pada pilihanraya umum ke 13? Jika hujan membasuh kotoran Selangor dan Pulau Pinang selama 10 hari 10 malam sekalipun, ia tidak akan membersihkan apa-apa.

Hanya 1 minit ilham pengundi di bilik mengundi yang akan mengubah segala-galanya.

Kesilapan UMNO dan BN dalam era pra-2008 yang menyaksikan Pak Lah dan KJ menjadi hinaan segenap lapisan rakyat patut dijadikan iktibar.

Selamat merenung kejahanaman 8 Mac 2008.

3 comments:

vulcan933 said...

tunggu anwar di pintu putrajaya.
tunggu nik ajis di pintu surga

Anonymous said...

tunggu jadi penunggu la

O Ena O said...

terima kasih krn mengingatkan sy akn hari paling jahanam dlm sejarah hidup saya sbg anak jati perak...sy berharap pd PRU akn dtg...rakyat negeri perak khususnye mengambil iktibar dr kejadian hari jahanam 8mac2008 di perak.. walopon kini sy mencari rezeki di kolumpo namun besar harapan sy agar org perak x menjudikan undi mrk kpd mereka yg x sepatutnya pd PRU yg akn dtg..