Khamis, Julai 12, 2012

Derek Fernandez Hantam Ronnie Liu


Jelas sekali dalam rancangan Soal Jawab di TV3 malam tadi, Derek Fernandez secara tidak langsung menghentam Exco Kerajaan Tempatan, Pendidikan dan Jawatankuasa Penyelidikan, Ronnie Liu berkaitan isu padang di Kelana Jaya.

Ini jelas menunjukkan bagaimana melingkupnya corak pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor dengan berleluasanya pindaan draf rancangan yang telah ditutup untuk bantahan.

Sudah tentulah Ronnie Liu perlu menangkis serangan bawah tanah yang dilancarkan oleh Derek Fernandez yang telah memberi implikasi yang tidak baik ke atas reputasinya yang belum pernah pun dilihat baik.

Draf tersebut di dapati telah dilakukan terlalu banyak pindaan dan 'rampasan' ke atas tanah-tanah lapang di kawasan MBPJ yang disediakan oleh pemaju untuk dibangunkan oleh kerajaan negeri sebagai kawasan prasarana bagi penduduk sesebuah kawasan.

Pindaan ini kebanyakannya bertujuan untuk melambungkan harga tanah yang dirampas itu, supaya ia boleh dijual dan dimajukan oleh pemaju sebagai kawasan komersil dan ini berlaku tanpa pengetahuan Datuk bandar dan Ahli Majlis sendiri.

Walaubagaimanapun kes ini masih dalam siasatan dan auditan dan buat masa ini, pastilah Ronnie Liew Taik Lalat sedang panas punggung.

Jika berlaku pindaan haram dengan jumlah yang sangat banyak di dalam draf rancangan  MBPJ, bayangkanlah bagaimana pula majlis-majlis perbandaran dan daerah yang lain?


Tiada ulasan: