Jumaat, November 30, 2012

Singapura, Bosnia Enggan Undi Sokong Negara Palestin

Palestin kini boleh mengheret Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Israel pula mengugut akan bertindak ke atas Palestin berhubung keputusan undian menarafkan Palestin sebagai sebuah negara di PBB. 


Malangnya, satu-satunya negara yang tidak mahu mengundi di Asia Tenggara ialah SINGAPURA. Ia memilih untuk bersikap berkecuali. Keengganan ini mungkin di dasari oleh niat mereka untuk berkata TIDAK namun terkesan oleh sokongan sebulat suara seluruh anggota ASEAN yang menyokong kehadiran Palestin ke dalam PBB. 


Dengan 138 negara menyokong dan hanya 9 negara membantah, Palestin kini maju setapak lagi untuk menjadi negara berdaulat setelah ia diluluskan menjadi 'negara pemerhati' di dalam PBB. 41 buah negara lagi enggan mengundi.

9 negara keras kepala yang menentang ialah Amerika Syarikat, Canada, Israel, Palau, Marshall Island, Nauru, Micronesia, Republik Czech dan Panama.

41 negara yang memilih untuk bersikap berkecuali pula ialah Albania, Andorra, Australia, Barbados, Belanda, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Cameroon, Colombia, Croatia, Congo, Estonia, Fiji, Germany, Guatemala, Haiti, Hungary, Latvia, Lithuania, Malawi, Monaco, Mongolia, Montenegro, Papua New Guinea, Paraguay, Korea Selatan, Moldova, Romania, Rwanda, Samoa, San marino, Singapura, Slovakia, Slovenia, Macedonia, Togo, Tonga, United Kingdom dan Vanuatu.

Amat menarik sekali, sebuah negara yang pernah berkrisis dengan umat Islam satu masa lalu turut menyokong kehadiran Palestin ke dalam PBB iaitu SERBIA manakala negara majoriti Muslim yang menjadi mangsa keganasan Serbia iaitu Bosnia Herzegovina menutup mulut mereka dipercayai akibat  tekanan dari Kesatuan Eropah dan IMF yang menjadi 'kementerian kewangan' negara tersebut.


Palestinians Win Statehood Status at U.N. Over U.S. Objections


By ALEXANDER MARQUART and DANA HUGHES (@dana_hughes)
Nov. 29, 2012
The U.N. General Assembly voted today to approve Palestinians' request to be upgraded to a "non-member observer state," defying opposition by the U.S. and Israel.

Before the vote, Palestinian President Mahmoud Abbas told the General Assembly that it "is being asked today to issue the birth certificate of Palestine."

Of the 193 countries in the General Assembly 138 voted to recognize Palestine, nine voted against and 41 abstained.

The historic vote recognizes Palestine as a state and gives Palestine the right to join U.N. agencies. It opens the door for Palestine to become a party to the International Criminal Court, allowing them to bring cases against Israel.

Israel and the U.S. argued that the vote is purely symbolic, would change nothing on the ground, would hurt peace talks and could affect U.S. funding.

AFP

Tiada ulasan: