Selasa, Julai 01, 2014

Pertubuhan politik dibiayai gangster

Tahukah anda parti mana? Di negeri manakah kedapatan pusat-pusat maksiat yang tumbuh mekar. Wakil dari parti manakah yang membunuh usahawati dan 3 orang lagi lalu membakar mereka? Itulah puak-puak sial yang masih disokong oleh Melayu-Melayu gelap hati.
Siasat dakwaan pertubuhan politik dibiayai gengster

KUALA LUMPUR 30 Jun - Pihak berkuasa diminta menyiasat tentang kesahihan desas-desus yang mendakwa pertubuhan politik tertentu menerima dana daripada kumpulan-kumpulan gengster.

Senator Datuk Dr. Lucas Umbul (gambar) berkata, sumber kewangan kumpulan-kumpulan gengster terbabit diperoleh daripada kegiatan jenayah seperti peras ugut, samun, pelacuran, perjudian dan pengedaran dadah.

"Sebagai balasan, mungkin ahli kumpulan gengster ini beroleh imbuhan di atas sokongan mereka dengan memperoleh lesen pusat perjudian dan sebagainya," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Pindaan) 2013 dalam sidang Dewan Negara, hari ini.

Sementara itu, beliau memberitahu, terdapat pelbagai kaedah digunakan oleh penjenayah untuk melindungi kegiatan pengubahan wang haram.

Lucas menambah, kaedah-kaedah yang digunakan termasuk skim cepat kaya, pengambilalihan koperasi yang bermasalah, pembiayaan projek, pembelian saham dan insurans serta pinjaman wang berlesen dan haram.

"Mereka juga berselindung di sebalik kegiatan pengurup wang asing, perniagaan besar dan perdagangan komoditi," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mencari kaedah yang berkesan bagi mengesan taktik licik yang digunakan oleh penjenayah untuk melakukan kegiatan pengubahan wang haram.Artikel Penuh: UTUSAN 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Pelacuran, Judi & Maksiat di niaga oleh gangster very structure dan organise. Ketua akan sembunyi di balik takbir.

Tanpa Nama berkata...

Ada depan mata pun pihak berkuasa gagal mengambil tindakan.Kalau betul betul KDN nak ambik tindakan dah lama benda ni berkubur.Malaysia adalah negara yg paling banyak kemeterian dan kakitangan.Selagi ada yg mendapat habuan berjuta juta sebulan mereka tutup mata ajalah.

Tanpa Nama berkata...

Cara yang saja juga pernah dilakukan oleh parti PAP singapura sebelum mereka memberontak untuk berpisah Dari Malaya setelah kedudukan gangster dibawah PAP cukup kuat. Apakah ini yang akan dilakukan oleh DAP hangpa disedari pas dan pkr yang telah dibeli Leh mereka?.