Rabu, Oktober 29, 2014

Zaman kemunculan pemimpin bersederhana

Pemimpin yang bersederhana paling popular buat masa ini tentu sahaja Joko Widodo atau Jokowi yang tersenarai dalam kalangan 50 orang paling berpengaruh di dunia. Tetapi kita mungkin terlepas pandang tentang pemimpin besederhana di dalam negara sendiri.

Seperti yang dilaporkan oleh sebuah blog, Ketua Menteri Sarawak ini terlihat sedang makan di medan selera pusat membeli belah Alamanda di Putrajaya.

Berbeza dengan Ketua Menteri sebelumnya, imej sederhana yang tertonjol ini memberi keyakinan bahawa cara hidup orang politik negara ini sedang berubah.



Tidak perlu makan tengah hari di hotel mewah 5 bintang di Putrajaya. Tidak perlu restoren mahal-mahal untuk sekadar menunjukkan status sebagai Ketua Menteri. Tidak seperti sebahagian Menteri dan Timbalan Menteri yang asyik menghabiskan masa makan minum di 'coffee house' bersama 'cigar' berharga ratusan ringgit sebatang.


Bacaan Lanjut : CUCU TOK SELAMPIT

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Jangan2 orang pun tak sedar dia Ketua Menteri... KM Sarawak pulak tu... (tengok orang kat belakang dia selamba badak je makan...) Tabik springgggg lah Adenan Satem! :D