Friday, August 28, 2009

Pembumiputraan Berperingkat Diperlukan?

Satu Malaysia mungkin menakutkan Cina dan India jika terselit 'Satu Bahasa'. Adakah ini benar? Apakah pejuang bahasa kebangsaan akan berakhir di dalam penjara kerana mahukan bahasa kebangsaan didaulatkan sepenuhnya?

Apakah peguam-peguam putarbelit dalam kem pembangkang akan menggunakan isu tersebut untuk dimanipulasikan undang-undang ke atasnya lalu membuatkan pejuang bahasa kebangsaan dipanggil untuk penghakiman?

Perkara ini mungkin diramal berlaku di Malaysia sekiranya khalayak tidak mengambil peduli tentang PENTINGNYA dasar-dasar bahasa kebangsaan dijadikan tiang penyatuan bangsa Malaysia.

Jika Jawa, Minang, Kelantan, Kedah, Bugis, Banjar, Aceh, tidak menjadikan bahasa Melayu Johor-Riau ( wilayah tengah Nusantara ), tiada komunikasi berkesan berlaku antara mereka seperti di awal zaman hijrah Nusantara sekitar 1600 hingga 1700 Masehi.

Oleh kerana mereka bersetuju berkomunikasi dalam bahasa Melayu Johor-Riau, hari ini mereka menjadi BUMIPUTRA di dalam Malaysia.

Tetapi, penggunaan bahasa VERNAKULAR secara meluas dan dipersuburkan sangat menggugat masa depan bangsa BUMIPUTRA di Malaysia. Bila soal bumiputra disebut, ia mendorong sebuah pertanyaan untuk terpampang ke muka BUKAN BUMIPUTRA. Mengapa mereka enggan dibumiputrakan mengikut Perlembagaan?

Ini termasuk meyakini, mempertahankan dan menyertai tentera untuk menunjukkan negara ini sebagai sebuah KERAJAAN MALAYSIA yang memerlukan mereka! Pastinya mereka dengan BERANG menunjukkan keengganan. Jadi mengapa perlu dipersoalkan dasar-dasar BUMIPUTRA?

Pembumiptraan bangsa-bangsa di Malaysia BUKAN MUSTAHIL. Pindaan boleh dibuat untuk membentuk syarat-syarat yang digubal yang menjelaskan keperluan proses pembumiputraan berperingkat.

Contoh paling mudah ialah dengan mengadakan temuduga awam untuk memiliki KAD PENGENALAN pada usia 12. Ini bermakna, tiada pendidikan vernakular dibenarkan untuk rakyat berusia bawah 12 tahun.

Pada usia 17 tahun, rakyat perlu menjalani temuduga awam sekali lagi bagi membolehkan kelayakan pembumiputraan dipenuhi. Dua peringkat ujian ini perlu dijadikan mandatori ke atas setiap warganegara.


Jika ini dilakukan proses asimilasi dapat dilakukan dengan teratur maka mudahlah jalan untuk kita memastikan kedaulatan bahasa kebangsaan diperkasakan dan seterusnya mendatangkan cinta pada setiap warganegara untuk mempertahankannya.

4 comments:

C L J said...

Setuju. Nampaknya kena buat dengan cara guna kuasa begitulah, kerana sebenarnya soal intergrasi ini dah disarankan melalui berbagai dasar dah. Lepas ini hamba tulis panjang sikit dalam Tok Janggut Keramat.

Antu Malaysia said...

Bahasa jiwa Bangsa

Apakah ianya sekadar ucapan manis di bibir? Apakah "jiwa" bangsa Malaysia? "Jiwa rojak" apabila Bahasa Kebangsaan semakin dipinggirkan sehingga lebih keutamaan diberikan kepada bahasa kedua, apa lagi bahasa asing seperti "chinese" dan "tamil".

Setuju dengan cadangan "Pembumiputraan Berperingkat" ini agar suatu masa nanti akan lahirlah satu Bangsa Malaysia yang sejati.

Mohon sokong salah satu usaha untuk melahirkan Bangsa Malaysia ini, bermula di bangku sekolah lagi

PUTRAKENCANA said...

Bangsa pendatang ini sepatutnya mengakui akan ketuanan Melayu.

Melayu adalah tunjang di Tanah Melayu ini.

Anonymous said...

Melayu adalah tunjang dalam perkara berikut:-

1) Rogol anak sendiri, walaupun umur 3 tahun.
2)duduk dijawatan penting seperti PM,menteri,YB,Ketua pengarah dan sebagainya dan curi duit rakyat--tapi menonjolkan diri seperti orang alim.
3)90 % pelacur pelacur di Belakang Mati adalah Melayu jakun
4)100% mat rempit dan bohsia ialah melayu jakun
5)90% penagih dadah adalah Melayu jakun
6)Melayu jakun hipokrit no 1--sangat gila nak menonton wayang hindustan dan dengar lagu hindustan--tapi tak boleh terima hakikat bahawa wayang hindustan adalah dari India--negeri orang keling, sebaliknya kata ia dari Pakistanlah,Banglalah. Kerana itu ramai gadis gadis Melayu gila dengan mereka dan di KONGKE oleh Mat Bangla dan Mat Pakistan--lepas itu pemuda Melayu Jakun kahwin gadis gadis Melayu yang telah diKONGKE oleh mereka.

Anti ipohmalay