Ahad, Disember 05, 2010

Mana Lagi Mahal? Bil Air? Bil Astro?

Pagi tadi saya dihadiahkan air cuci perut oleh Syabas. Kalau sapa ada masalah berak, boleh la minum air tu. Gerenti lancar sampai biru muka. Syabaslah.

Tarif air belum naik, orang dah berdemo sana demo sini. Kata demer, air pun kotor macammana nak naikkan tarif?

Kata teman, idak ke demer pikior yang kalau tak dibagi duit lebih, macammana nak diganti paip lama?

Pulak tu, ada yang pimpin tangan mereka. Parti politik pembangkang. Mereka suruh lagi Syabas bagi air free 20m³ setiap bulan. Sebenarnya depa nak suruh Syabas melingkup.

Tapi kalau nak diikutkan, rakyat Selangor tak sebodoh Pakatan Rakyat. Ceramah isu air pun tak laku!

Selangor to ink RM50b Klang River clean-up agreement
July 01, 2010

SINGAPORE, July 1 — The Selangor state government is expected to sign the Points of Agreement (POA) with companies it has appointed to rehabilitate and develop the Klang river within the next two months.

This latest development was revealed by Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim during a special briefing at the ongoing Singapore International Water Week here, according to the event organiser today.

The Selangor government had earlier appointed three companies to carry out the Klang River rehabilitation project that is expected to attract RM50 billion (US$15.4 billion) worth of investments.

The companies are TSS-Mako Engineering Sdn Bhd, GJA Engineering and Construction, and Wessex Water I-Bhd Consortium.

Kan jelas yang Selangor mahu konsortium air Singapore yang melabur membersihkan Sg. Klang. Takkan sampai RM50billion? RM50billion pastilah termasuk menyediakan rawatan untuk bekalan air.

Lagipun Khalid Ibrahim banyak kali memberi hint bahawa dia tidak bersetuju dengan pembekalan air dari Pahang adalah sebab, dia mahu potensi Sg. Klang sebagai bekalan air bersih masa depan ditumpukan.

Tapi rakyat tak dididik oleh pembangkang untuk jimat air. Rakyat menggunakan air sepuasnya dengan mesin basuh, siram pokok, mandi dalam tub, gosok gigi dengan paip terbuka, dengan cara tak berhemah. Semua yang digunakan ialah air yang diproses.

Dengan bil rata-rata serendah RM20 sebulan, rakyat diajar bahawa nilai tersebut lebih mahal dari membayar langganan Astro dengan pakej sekian-sekian melebihi RM70 sebulan.

Astro kena potong sama susah ke dengan kalau air kena potong?

6 ulasan:

tmnut berkata...

bil sreamyx. 384kbps= rm 60. paling mahal di dunia.

IPOH MALAY berkata...

dulu saya bayar 1mbps rm88 ..

tp mmg mahal la ..

Megat Alam Gempita berkata...

Betul ada orang boleh beli rokok RM 150.00 sebulan tapi bab nak bayar air RM20.00 sebulan dan belanja bagi anak-anak makan sanggup berdemo tengah panas kutuk kerajaan.
Nak internet free, pergi Lowyat atau PC fair beli "Password Crack" RM350.00 - internet free bertahun-tahun sebab jiran-jiran anda yg membayarnya!

cheguZam berkata...

semua mahal belaka. bagus la. nak buat ape kite ni. dahh terkena sudah

http://cheguzam.blogspot.com/2011/06/bil-astro-naik-astro-mahal.html

Zam Emzeti berkata...

Saya kongsikan alternatif terbaik untuk berjimat tapi dapat tgk semua channel yg ada ditawarkan oleh stesen TV satelit di Malaysia..cuma RM30 sebulan!

http://channelmurah.blogspot.com/

AMIR berkata...

Daripada bayar bil sampai beratus2, baik tukar ke Skybox.
SEMUA Siaran dapat termasuk FIRST,
BEST, FOX, PELANGI, AOD, dll
dengan RM 25/bulan.

Buat la pilihan bijak. Peluang ada depan mata. =)

http://www.facebook.com/channels.skybox