Friday, December 24, 2010

Raja Petra Nak Tubuh Third Force Pro BN?

Raja Petra dengan penubuhan MCLM menyebut dirinya sebagai Kuasa Ketiga dalam pilihanraya. Teman tak dapat nak pastikanlah kalau dia mampu ke tidak nak sumbat deposit untuk 572 DUN dan 222 Parlimen.

Kata nak jadi Third Force? Kena la bertanding semua kerusi. Cuma RM9.05 juta je. RM3.33 juta untuk Parlimen, dan RM5.72 juta untuk DUN.

Yang pasti RM3.90 juta pasti dikembalikan setelah selesai buang poster. Maka jumlah sebenar yang hendak 'digagalkan' semaksimumnya (jika hilang wang deposit) cuma RM5.15 juta je.

Teman rasa, kalau Donald Trump nak buat parti, bertanding semua kerusi Parlimen dan DUN, dah boleh dah.

Apatah lagi MCLM seakan-akan mempunyai corak aliran pemikiran yang sama dengan KITA pimpinan Zaid Ibrahim, sahabat baik Raja Petra.

Tapi apa manifestonya?

Apa kebaikannya untuk rakyat yang majoriti. Rakyat yang tak mahu minda mereka dibentuk dalam acuan bebas dan sekular, meletakkan agama ke tepi dan berlagak seperti orang Barat yang tidak Barat pun. Tetap masih di Timur.

For example, Dr Mahathir feels that, in the next general election, Barisan Nasional should field some non-political party members from amongst the professionals and civil society movements. I too feel the same and that is what the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) will be trying to achieve.

Ujar Raja Petra dalam blognya 9 Disember lalu. Apa helahnya memetik kata Dr. M bahawa dalam PRU seterusnya BN perlu meletakkan calon bukan politik yang terdiri dari kumpulan profesional dan gerakan masyarakat sivil? Dia menambah "saya juga merasakan sedemikian dan itulah apa yang Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) cuba capai".

Apakah akhirnya ia akan menjadi sebahagian Barisan Nasional disebalik kata-kata "Kuasa Ketiga" yang jika mereka berjaya menang 30 kerusi sekalipun, sebagai fragmen terkecil, mereka tidak mampu berbuat apa.

Isyarat jelas, jika ini berlaku, mereka akan mendesak untuk menjadi rakan kongsi BN yang terpecah akibat pencelahan mereka ini.

Mereka akan kemudian mendesak ditubuhkan kerajaan campuran demi pemerintahan dua pertiga berbanding Pakatan Rakyat supaya dapat mereka naik menjadi menteri .

No comments: