Rabu, Januari 09, 2013

Allah Bukan Untuk Tuhan Bertiga

Ini artikel 2 tahun lalu. Memandangkan ramai yang 'lupa' dan pak ketayap serban PAS yang pura-pura lupa, maka teman hadiahkan balik tulisan ni.


SABTU, JANUARI 02, 2010

Allah Bukan Untuk Tuhan Bertiga

Memang boleh. Memang boleh orang Kristian untuk menggunakan nama ALLAH. Tetapi penganut Kristian tersebut perlulah dikalangan mereka yang bebas dari pengaruh Vatican.

Pengaruh Vatican dikatakan sangat kuat dalam penubuhan American Evangelical yang membawa sebuah lagi dimensi baru dalam agama Kristian.

American Evangelical telah membawa ideologi triniti atau tuhan bertiga. Pemikir Kristian ini menyebut bahawa Tuhan Di Langit adalah Tuhan Bapa, manakala Tuhan Di Bumi adalah Nabi Isa a.s. dan Tuhan Perantara adalah Ruhul Kudus yang merujuk kepada Jibril a.s.

Ketiga tiga ini disebut Tuhan Yang Satu tetapi datang bertiga. Ini memungkiri maksud bahasa dan istilah bagi ALLAH yang merupakan perkataan Arab bagi Al-Lah iaitu Tuhan Yang Satu.

Penganut Kristian yang tidak dipengaruhi Vatican menyebut Nabi Isa sebagai penyelamat dan bukannya Tuhan.

Tetapi hari ini, Nabi Isa dianggap bukan hanya penyelamat, tetapi juga Tuhan.

Ramai penganut Kristian hari ini telah dipandu untuk menyebut bahawa Nabi Isa a.s. atau Jesus Christ sebagai Tuhan.

Maka untuk apa terma Tuhan Di Langit Yang Satu mengikut kefahaman Arab itu mahu dituntut kongsi oleh penganut Kristian yang langsung tidak berkait dengan pengaruh Arab dalam penyebaran agamanya. Malah mereka tidak mengesakan Tuhan yang memberi wahyu kepada Isa a.s.

Bukankah ini melambangkan bahawa mereka cuba mempermain-mainkan keadaan dengan satu agenda?

Sampai bila mereka akan bertahan untuk menipu diri sendiri sedangkan mereka menjerit menuntut kesaksamaan. Adakah penipuan dengan unsur hipokrit ini akan terus bertahan dalam jiwa penuntut kesaksamaan? Adakah mereka menganggap demi kesaksamaan, tidak mengapa untuk menipu. Penyakit mereka sangatlah kronik.


Tetapi tidak perlu mengambil langkah terburu-buru. Mereka yang sedar akan hakikat ini akan mula mencari-cari Tuhan Yang Satu dan sinar Islam mungkin akan sampai di hati mereka.

Insya Allah.

Tiada ulasan: