Rabu, Januari 02, 2013

Ramai Tidak Dapat Mandi Di CherasPertambahan bangunan dan penduduk yang mendadak tanpa berselari dengan pertambahan kapasiti rawatan air bersih membuatkan Lembah Klang mula merasakan krisis air secara berperingkat.

Lebih buruk, kerajaan PKR di Selangor bertindak untuk tidak mahu bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan dalam menangani masalah ini.

Terbaru, kawan teman yang tinggal di Vista Amani, Bandar Sri Permaisuri, Cheras menyebut, tempatnya telah 3 hari tiada bekalan air. Kehadiran lori-lori yang membekalkan air tidak dapat dikejar oleh mereka yang bekerja shif. Akibatnya, ada rumah yang tiada air langsung.

Vista Amani bukanlah rumah murah. Sewanya sahaja mencecah RM1,200 sebulan. 

Kes-kes seperti ini diramalkan akan menjadi parah menjelang 2014 dengan tergendalanya pembinaan loji air Langat 2.

Inilah untungnya apabila kerajaan bongkak menguasai sesebuah negeri.

MB: Langat 2 Hanya Selepas Penstrukturan Semula AirSHAH ALAM 14 DIS : Projek Langat 2 hanya akan dilaksanakan selepas Kerajaan Pusat bersetuju untuk Kerajaan Negeri Selangor melakukan penstrukturan semula industri air.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata setakat ini, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) masih belum memberi sebarang maklum balas berhubung surat yang dihantar oleh Kerajaan Negeri.
“Saya masih lagi menunggu maklum balas daripada surat itu dan jika Kerajaan Pusat bersetuju untuk Kerajaan Negeri membuat penstrukturan air itu, kita boleh adakan perbincangan lanjut,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan program Selangor Agro Fest 2012 (SAF 2012) yang diadakan di perkarangan Stadium Malawati Shah Alam, di sini.
Sebelum ini, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air, Datuk Sri Peter Chin Fah Kui berkata projek pembinaan Langat 2 mengalami kelewatan 29 bulan berbanding jadual asal ekoran keengganan Kerajaan Negeri Selangor memberi kerjasama dengan Kerajaan Pusat dalam projek berkenaan.
Beliau mendakwa bagaimanapun, Kerajaan Pusat akan meneruskan projek itu dan dijangka bermula pertengahan tahun hadapan.
Sebelum ini, Kerajaan Negeri berulang kali menyatakan pendiriannya untuk tidak memberi kebenaran kepada Kerajaan Pusat untuk meneruskan Projek Langat 2 melainkan penstrukturan semula industri air di Selangor diselesaikan.
Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengarahkan Peguam Negara untuk mengkaji cara meneruskan projek tersebut tanpa kelulusan Selangor.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bukan ke ... Vista Amani, Bandar Sri Permaisuri ... tu kawasan MB Khalid Ibrahim ? ... tahniah org BTR.

Terima kasih je lah kepada MB Selangor ... kerana dia jaga Selangor je ... Wilayah Persekutuan tu bukan bidang kuasa dia ... kut.

Nak tanya ... org Bandar Tun Razak ... akan undi Kalid lagi pada PRU13 nanti ?

Tanpa Nama berkata...

Mandi kerbau, ler. Air mineral kan Ada?

Tanpa Nama berkata...

Hahahaha....kesian orang Selangor tersalah pilih pemimpin,apa pun pru 13 nanti jum pakat undi PR lagi ya...tahniah kerana dapat pemimpin yang SANGAT bertanggungjawab..