Isnin, April 22, 2013

Rupa-rupanya Ini Kisah Sebenar 'Sabah Nak Hilang'

Nampaknya PRU13 ini tertafsir sebagai gelanggang referendum Sabah keluar dari Malaysia. Perbuatan ini, sama ada bentuk ugutan dan ketidakpuashatian terhadap kelompok tertentu dan menjaja hak-hak Sabah demi keuntungan sendiri, telah mempernampakkan pilihanraya kali ini menjadi medan referendum kedua selepas 1963 tanpa penanganan secara bijak oleh pemerintah. Anda nilaikan 3 artikel darik sumber berbeza  ini.

ARTIKEL 1


Wednesday, April 25, 2012

Kenapa rakyat Sabah harus memilih STAROleh Maslan Maginda

Senario politik di Malaysia hari ini sudah berubah jika dibandingkan pada era PBS kerana kerajaan persekutaan pada waktu itu masih kuat dan masih boleh memerintah walaupun tanpa Sabah dan Sarawak. Datuk Dr Jeffery Kitingan pengerusi Parti STAR Sabah, telah menjelaskan kepada rakyat di seluruh negeri ini agar memilih parti STAR pada pilihanraya ke 13 untuk menyelamatkan Sabah daripada terus dikuasai oleh kerajaan Barisan National dan UMNO yang dilihat sudah menjajah Sabah dan sewenang-wenangnya melanggar Perjanjian Malaysia.

STAR adalah sebuah parti tempatan yang benar-benar berjuang untuk rakyat. Datuk Dr Jeffery juga telah memberikan jaminan kepada rakyat Sabah, yang STAR akan menyelesaikan segala isu yang membabitkan hak-hak rakyat apabila STAR memerintah nanti.

Beliau telah menjelaskan, bahawa parti-parti daripada Semenanjung yang datang ke Sabah bukan untuk benar-benar memberikan pembangunan, tetapi mereka hanya mendapatkan undi rakyat dan mengikis kekayaan Sabah sahaja. Oleh itu, rakyat perlu menolak parti daripada Semenanjung dan memilih parti STAR supaya hak-hak rakyat Sabah boleh mendapat pembelaan yang sewajarnya.

Parti STAR tidak serupa dengan parti-parti yang lain yang hanya mahukan kedudukan dan kepentingan peribadi. Perjuangan kepimpinan Datuk Dr Jeffery terbukti sentiasa konsisten sejak beliau terlibat dalam politik di Sabah di tahun-tahun 1980-an. Perjuangan beliau adalah menuntut Perjanjian Malaysia dan mendapat semula hak-hak yang dijanjikan dalam 20 Perkara tetapi telah dihakiskan kerana permainan agenda para pemimpin Malaya.

Rakyat Sabah harus bangun daripada tidur dan keluar daripada genggaman penjajahan Malaya yang telah memperbodohkan para pemimpin dan rakyat Sabah selama hampir setengah abad lamanya. Rakyat Sabah tidak ada pilihan lain untuk keluar daripada mulut naga selain daripada kuasa cahaya bintang dari Borneo. 

ARTIKEL 2

Gambar Panas] Terkini!!! BN Sabah Makin Goyang, TPM Gagal Dalam Misinya.. Lajim Ukin Sambut DS Anwar Di Kediamannya Dan Acara Seterusnya... Jom Terjah!!!

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) tengah malam tadi dari Kuala Lumpur.

Ketibaannya disambut oleh Naib Presiden PKR, Tian Chua, pengerusi majlis pimpinan negeri, Ahmad Thamrin Jaini, ahli-ahli majlis pimpinan negeri dan puluhan penyokong Pakatan Rakyat yang setia menunggu Anwar tiba di balai ketibaan. 

Anwar baru sehari tiba dari tanah suci Makkah setelah selesai mengerjakan ibadah umrah selama lima hari dan tiba dari Jeddah, Arab Saudi dengan penerbangan jam 1.45 petang kelmarin. 

Turut menanti ketibaan Anwar adalah Presiden Parti Reformasi Sabah (STAR), Jeffery Kitingan. 

Paling mencuri tumpuan, kehadiran Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga ahli parlimen Beaufort, Lajim Ukin yang mengumumkan perletakkan jawatannya dalam semua jawatan parti Umno-APCO dan kerajaan serta Pengerusi BN Beaufort. 

Lajim mengumumkannya dalam satu majlis ringkas di kediamannya di Likas Jaya, Kota Kinabalu, jam 6 petang semalam. ARTIKEL 3


Kepada semua warga Sabah, yang menggelarkan dirinya anak kelahiran Sabah, Negara Sabah... Sekarang, pemimpin kita sudah bersuara dan memanggil kita untuk semua bersatu dalam memperjuangkan perjuangan yang sepatutnya diperjuangkan oleh pemimpin kita sekian lamanya. Sekarang, sudah tiba untuk kita memberikan sokongan penuh kepada beliau dalam memperjuangkan masa depan Sabah melalui pemerintahan baru sacara menyeluruh yang mana sistem pentadbiran akan dirombak sepenuhnya.

Tiada ulasan: