Jumaat, Julai 12, 2013

Harga Ayam Naik? Jangan Makan. Ini Keburukan Makan Ayam Daging

Bila kita bersemangat untuk memboikot produk DAP, mengapa kita masih kebulurkan ayam daging mereka? Hanya dengan kelemahan itu mereka mengambil kesempatan untuk menekan kita dengan kenaikan harga ayam ketika masuknya bulan Ramadhan sehingga ke Aidilfitri.

Orang Melayu yang dahulunya setiap rumah membela puluhan ayam, dihambat ke kota, berlagak hidupnya makan di OTWC tak bersijil halal kemudian dipengaruhi oleh dogma yang kononnya menjadi trend, menolak kerajaan Melayu, menyokong Cina chauvinis.

Hakikat sebenarnya, mereka dihambat dari tanah subur menghijau dengan tanah yang lapang beserta ternakan dan tanaman, ke rumah pangsa berbagai kelas dengan mengharap makanan dari pasar yang dikawal DAP semata-mata. 

Apa kata, Ramadhan dan Syawal kali ini KITA TIDAK MAKAN AYAM DAGING! Makan ayam bukan tuntutan agama. Jika kita mahu jihad ekonomi, kehendak tekak dan selera tak tentu hala perlulah dikawal minda. Jika tidak, akhirnya, bangsa kita dikurangkan dengan kematian akibat penyakit kronik, dengan cukup sistematik, melalui tabiat makan kita sendiri. Lebih malang, menempah penyakit semua itu dengan harga mahal. 

Tambahan pula, ayam daging yang diternak dengan kaedah penternakan ladang kini telah diketahui tidak baik untuk manusia. Mari baca keburukan ayam daging yang diternak cara perladangan di negara ini :


KEBURUKAN AYAM DAGING

1. Kajian menunjukkan bahawa 92 % penternak ayam daging di Malaysia terdiri dari bangsa asing yang bukan beragama Islam. Mereka ini secara suka-suka akan menaikkan harga ayam tanpa menghiraukan harga siling yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Alasan mereka ialah harga makanan ayam telah naik dengan mendadak. Selalunya apabila makanan ayam naik 10%, harga ayam dipasaran akan dinaikkan sebanyak 30%.

2. Kajian juga menunjukkan bahawa 100 peratus pengeluar anak ayam adalah terdiri dari bukan Islam. Mereka juga akan sesuka hati menaikkan harga anak ayam tanpa sebarang sebab.

3. Pengeluar makananlah yang selalu disalahkan bila harga ayam dipasaran naik. Memang mereka bersalah kerana bersubahat dan berkomplot dengan penternak ayam dan pengeluar anak ayam untuk menaikkan harga terutama apabila umat Islam akan berpuasa dan juga semasa menyambut hari raya.

4. Semua orang tahu bahawa 100 peratus penjual ayam bahagian makanan halal dipasar adalah terdiri dari orang Melayu yang untungnya sangat rendah kerana tersepit di antara kenaikan harga dari pembekal dan kawalan harga dari kerajaan. Mereka ini boleh berhenti menjual ayam dan menjual daging sekiranya bangsa sendiri tidak lagi makan ayam.

5. Ayam daging yang kita beli dipasar bukan lagi ayam yang sebenarnya. Ianya adalah sejenis modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka didudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi pelbagai jenis  hormon gemuk agar ianya 'kelihatan' subur , gemuk dan menarik apabila ianya telah disembelih untuk dijual di pasar.

Ayam-ayam ini juga tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari cacing. Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari dari sebiji telor yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap sedia untuk dihidangkan ke meja makan.

6. Ramai penternak ayam masih menggunakan sejenis antibiotik yang mempunyai kesan karsinogenik (penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf pusat. Nitrofuran, satu kelas drug yang amat toksik digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang ayam ternakan. Seorang doktor haiwan di Johor, mendapati rintangan terhadap antibiotik tersebut telah wujud dalam sekumpulan ayam ternak yang dirawatnya.

7. Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu lebih berhati-hati berikutan kadar hormon gemuk yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi kesihatan. Kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis 'ayam daging' akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh. Dalam tempoh jangka panjang, mereka yang kerap memakannya menghadapi risiko penyakit kanser.

Secara amnya, tubuh kita memang mempunyai sistem kawalan bahan-bahan asing. tetapi ia hanya berfungsi untuk tindak balas jangka pendek sahaja dan tidak dapat menentukan apa yang akan berlaku selepas itu.

Begitu juga kulit ayam. Ia boleh mendatangkan kemudaratan kerana ia banyak terdedah kepada pelbagai bahan kimia yang beracun. Pembesaran ayam daging yang bergantung kepada tindak balas hormon memudaratkan sistem pertahanan badan manusia yang memakannya. Hormon yang terkumpul dalam badan manusia itu boleh menjadi punca kepada penyakit sekiranya sistem pertahanan badan gagal meneutralkannya (hormon) dalam tempoh singkat.

Apabila bahan-bahan yang tidak biasa diproses ini gagal disintesis dan dipecahkan, ia boleh memberikan kesan apabila tua kelak. Selain hormon, ayam daging juga mempunyai kadar kolesterol yang tinggi berbanding makanan lain dalam kumpulan makanan berprotein. Keadaan ini meningkatkan lagi risiko didatangi penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan.


DICATAT OLEH KUMPULAN PERUBATAN ELEKTRONIK CAWANGAN KUALA TERENGGANU

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mari makan biskut.
alamak biskiut hup seng, wah tai.
DAP ke MCA.

Tanpa Nama berkata...

makan kambing, lg berkhasiat n dternak orang melayu, x kira umno or pas. Nk boikot dap, boikotla arak n hburan dlm malysia ni. Jgn pndai ckp je.. Kelab malam bcmbh2, mcm cndawan tumbuh lpas ujan.. Stkt boikot parti, xakan djamin msuk syurga pn.. Boikot bnda2 haram n org2 y bwa n luluskn kharaman dmalaysia.