Monday, July 29, 2013

The New Village cabar Melayu buat filem sejarah


Lambat laun atau dibagaimanasekalipun tentangan ke atas The New Village, ia pasti akan ditayangkan. TAK DI DALAM, DI LUAR NEGARA.

Maka wajarlah umat Melayu, pakar seni, pakar filem, pakar segala segi, memperkasakan penceritaan sejarah agak masyarakat dapat menilai yang mana benar dan mana palsu.

Filem kenegaraan berlatar silam tidak pernah kunjung ke pawagam sekerap samseng dan pelumba motor haram. Baik serius atau kelakar. 

Pemutarbelitan fakta berada di tangan penggarap penyampai ideologi yang mempunyai wang dan akibat itu, mereka mendahului penceritaan kisah silam berpandukan kemodenan penyediaan props dan kita hanya berani menghimbau tahun 1969 sedangkan mereka pergi lebih jauh ke dalam, iaitu pada zaman komunis SUPAYA ADA 'PENCERAHAN' YANG DAPAT DISAMPAIKAN..

Pun begitu, kejayaan mereka DALAM menyakitkan hati pembenci gerila PKM telahpun berlaku. 

Tetapi barang harus diingat, mereka masih belum memasuki fasa memutar belit sejarah kisaran tahun 1850 hingga dasar migrasi diperketatkan pada tahun 1931.

KEUPAYAAN MENGGARAP TEMPOH INI DALAM FILEM SANGAT BERNILAI TINGGI. PENGHIJRAHAN ORANG CINA DAN INDIA BERLAKU DALAM KADAR TERLALU CEPAT DARI TAHUN 1880 SEHINGGA 1931. 

IA MENGATASI KECEPATAN DIASPORA MANA-MANA BANGSA DI DUNIA PADA KETIKA ITU.

Harus diingat, mereka bukanlah Cina yang telah awal ratusan tahun sebelum MEREKA JENIS INI datang dan berasimilasi menjadi Melayu. Asimilasi inilah yang membawa paras rupa Cina pada ramai orang Melayu. Itu berlaku ketika masih ramai umat Islam di China. Pada hujung abad ke 19, berjuta-juta Cina Muslim dibunuh di Tanah Besar China.

Adapun golongan Cina di Malaysia hari ini yang sangat memahami Islam dikatakan mempunyai pertalian darah nenek moyang dengan Islam. Tidak sedikit orang Cina hari ini yang mempunyai nenek moyang beragama Islam. Malah ramai juga yang kembali Islam setelah menjadi warganegara di Tanah Melayu.

Tetapi perhatikan sekelompok lain yang cuba putarbelit dan mencari pengaruh.

The Dungan revolt erupted due to infighting between different Muslim Sufi sects, the Khafiya and the Jahariyya, and the Gedimu. When the rebellion failed, mass-immigration of the Dungan people into Imperial Russia, Kazakhstan and Kyrgyzstan ensued. Before the war, the population of Shaanxi province totalled approximately 13 million inhabitants, at least 1,750,000 of whom were Dungan (Hui). After the war, the population dropped to 7 million; at least 150,000 fled. Xi'an, the capital of Shaanxi province, was the Holy city of Dungan (Hui) in China before the revolt. But once-flourishing Chinese Muslim communities fell 93% in the revolt in Shaanxi province. Between 1648 and 1878, around twelve million Hui and Han Chinese were killed in ten unsuccessful uprisings.[81][82][83] The revolts were harshly suppressed by the Manchu government in a manner that amounts to genocide.[84][85][86][87] Approximately a million people in thePanthay rebellion were killed,[88][89] and several million in the Dungan revolt[89] as a "washing off the Muslims"(洗回 (xi Hui)) policy had been long advocated by officials in the Manchu government.[90] Many Chinese Muslim generals like Ma Zhanao, Ma Anliang, Ma Qianling, Dong Fuxiang, Ma Haiyan, and Ma Julung helped the Qing dynasty defeat the rebel Muslims, and were rewarded, and their followers were spared from the genocide. The Han Chinese Qing general Zuo Zongtang even relocated the Han from the suburbsHezhou when the Muslims there surrendered as a reward. The Muslims were granted amnesty and allowed to live as long as they stayed outside the city.[91] Some of the Muslims who fought, like General Dong, did not do it because they were Muslim, rather, like many other generals, they gathered bands of followers and fought at will.[92][93 

Dan nak dijadikan cerita, pada ketika inilah ramai Cina datang ke Tanah Melayu, sebuah rangkaian negeri yang diperintah oleh Melayu Islam. Misinya apa?

HANYA DENGAN MEMEGANG SEJARAH INI DALAM BENTUK TAYANGAN FILEM SAHAJA YANG AKAN TERUS MENYEDARKAN MEREKA BAHAWA MEREKA TERLALU BARU, ENGGAN BERASIMILASI, CHAUVINISTIK dan secara langsung membawa watak PERAMPAS BUMI ORANG YANG NAIK LEMAK. Itupun tanpa kejadian di China itu dikaitkan.

Kita tahu sebelum ini mereka bersetuju dengan dasar kesepakatan bla bla bla dan kita bagi peluang mereka untuk kaya. AKHIRNYA? WAJARKAH? Patutlah beria-ia pihak Migrant Care  menaja pemprotes Malaysia di Indonesia bagi memastikan INDONESIA dan MALAYSIA direnggangkan! 

Supaya angin asimilasi seperti di Indonesia tidak memberi pengaruh. Malah, kerajaan berkepalakan Melayu terikut-ikut rentak mereka.

Kesimpulannya, di zaman moden, ICT dan semua menumpu kepada ekonomi , artikel ini tidak sesekali melibatkan misi ganas darah pukul katuk bla bla bla sebagainya. Itu silap, berdosa dan perlu dielakkan jika boleh! Misi utama hanya untuk menghempuk kepala-kepala mereka  in thumping dengan buku SEJARAH SEBENAR KEWUJUDAN MEREKA DI TANAH MELAYU.

LEBIH DARI ITU, DAN DUNIA PERLU TAHU SEBAB APA MEREKA TERSADAI DI TANAH MELAYU SETELAH KUOMINTANG MERAMPAS CHINA PADA TAHUN 1949 , PARTI KOMUNIS CHINA MENTIDAKSAHKAN P.K.M PADA 1974 SEHINGGA MEMAKSA P.K.M. KINI BERSEKONGKOL  DENGAN TAIWAN MUNCUL SEBAGAI MUSUH KUOMINTANG. 

LIHATLAH SENDIRI KEMAJUAN KITA ANDAI PEMODAL DAN PEMIKIR FILEM KITA MAHU BERPIJAK DI BUMI NYATA. BUKAN MERONG MAHAWANGSA YANG DIBIKIN BERPAKSIKAN GARIS MASA YANG KABUR.

Sejarah masa depan dibuat dari tapak-tapak sejarah yang lalu. Lebih jauh kita ke hadapan, lebih tua tapak arkeologi sejarah kita perlu 'gali'.No comments: