Rabu, Februari 26, 2014

MB Selangor akhirnya beri lampu hijau projek bekalan air Langat 2

Dah terberak, takde air nak basuh baru nak pikir pasal air. Mana dia syarikat asing negara jiran yang mahu memproses air Sg Klang dulu? Mana segala mak nenek teknik alternatif demi menggagalkan saluran air Pahang - Selangor?

Yang jadi mangsa adalah rakyat. Dolak-dalik ini adalah mainan Pakatan Rakyat selama ini yang tidak pernah menduga kemarau mengancam Semenanjung hari ini yang menyebabkan mereka menggelabah bila rakyat mula marah-marah.

Tetapi kelihatannya MB Selangor ketika itu pasti menerima tekanan dari pucuk pimpinan partinya dalam mencetus tindakannya hari ini menandatangani MoU penstrukturan semula pengurusan air negeri dengan kerajaan Persekutuan dan mungkin sajalah menyesali tindak tanduknya dalam cubaan menggagalkan Langat 2 dahulu. Hanya kerana kedudukannya kini goyah?

Federal, Selangor Governments Sign MoU On State' Water Restructuring - BERNAMA



PUTRAJAYA, Feb 26 (Bernama) -- The federal and Selangor governments have signed a Memorandum of Understanding (MoU) on the restructuring of the state's water supply industry which has dragged on for five years.

The federal government was represented by Energy, Green Technology and Water Minister Datuk Seri Dr Maximus Ongkili while the state government by Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim at the signing ceremony held at the Perdana Putra Complex here Wednesday.

The ceremony was witnessed by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and the Chief Secretary to the Government Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Under the MoU, the state government will issue a development order for the construction of the Langat 2 Water Treatment Plant (Langat 2) and its distribution system (LRAL2) (Package 2A) effective today and ensure that all approvals and authorisations relating to the LRAL2 project approved within 30 days.

In addition, the federal government is ready to inject additional funds to enable the state government to take over water concession companies and manage water supply in the state through a state-owned company.

The restructuring exercise is essential in ensuring sustainable and efficient water supply services in Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya.

The MoU also allows the state government to bid on the state's water concession companies, namely Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash), and Konsortium ABASS Sdn Bhd (ABBAS).

It also spells out that the federal government becomes a facilitator for the state government in implementing the restructuring exercise through the Water Services Industry Act 2006 (WSIA) and other applicable laws.

Speaking at a news conference later, Ongkili said the federal government agreed to set up a committee made up state government representatives for the implementation of the LRAL2 project.

"The federal and Selangor governments hope water concessionaires in the state will give full cooperation to ensure the success of the restructuring of the water supply services industry for the well-being of the people of Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya," he said.

Ongkili said the MoU was not prompted by current water crisis in Selangor but rather in the interest of the people.

"Even though Selangor is not under Barisan Nasional, the people's interest comes first... we have worked hard for more than seven months to reach a consensus," he said.

Describing the signing of the MoU as timely, Khalid said: "We have agreed to implement the restructuring of the water industry which we considered timely in light of the current situation to ensure that water consumers in Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya enjoy the best service," he said.

Negotiations on the restructuring exercise started in 2008 with no end in sight to the detriment of the state's water supply services industry and new development projects due to worries over water shortage.

The quagmire has stalled the LRAL2 project, an important component in resolving impending water woes in Selangor, Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya.

-- BERNAMA

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

krisis air di Slangor sepatutnya sudah dapat diatasi sekiranya kerajaan negeri Selangor dibawah Mentri Besar Selangor Kalit Ibrahim dan Punaisehat Negeri Selangor Anwar Ibrahim menyahut kerajaan pusat berkenaan projek Langat 2 seperti yang war war kan sejak 2008 lagi berkenaan krisis air .Punaisehat NegeriSelangor Anwar Ibrahim seorang yang dianggap world class leader dikalangan PKR sahaja ternyata bodoh . Nasihat Kerajaan Pusat diambil sepi oleh MB Selangor dan Punaisehat Selangor ...oleh kerana ego , sombong bodoh dan bodoh mengurus negeri Selangor krisis air berlaku di Selangor....Gaji MB Selangor naik 300% dan Gaji Punaisehat Negeri Selangor Rm1 tapi klaim elaun 15 juta setahun dan semua gaji adun naik 200% ...cukai perkhidmatan ,cukai Tanah dan cukai pintu naik 200% di Selangor tapi krisis air mencengkam rakyat Selangor....pada rakyat Selangor cukup2 lah kamu diperbodohkan oleh punaisehat negeri Selangor...Rakyat Kajang buka mata lu piker lah sendiri...

anti-syiah-kominis-pengkhianat berkata...

Dah cirik merata, nak cuci, ayaq pun tak dak - baru nak buat Langat 2?? Kesian rakyat Selangor - disebabkan majority yang memangkah PR dan laknat-laknat cacai mereka, satu negeri dapat azab.

Puak2 DAPpigs dan P'Gay'R tu tak apa lah - depa kalau cirik bersih pakai calit dengan paper saja. Puak2 hamPAS tu lagu mana, takkan hari2 nak calit dgn paper saja tak?