Friday, March 07, 2014

Bandingkan Jambatan Pulau Pinang II dan Jambatan Selat Sunda, Menteri Perekonomian Indonesia dikritik pembaca di portal berita

Penang Second Bridge
Menteri Perekonomian Indonesia, Hatta Rajasa dikritik oleh pembaca Detik.com kerana mengeluarkan kenyataan yang menyebut jika siap Jambatan Selat Sunda, Jambatan Pulau Pinang kedua tidak bermakna apa-apa. 

Rakyat Indonesia yang telah lama disogokkan dengan rancangan membina jambatan sepanjang 31 km yang menghubungkan Jawa dan Sumatera itu ternyata kecewa apabila projek yang diwawarkan menelan belanja RM60 billion itu masih belum terlaksana, lalu menempelak kenyataan menteri tersebut.

Mereka memuji Malaysia yang dalam senyap menyiapkan Jambatan Pulau Pinang kedua sepanjang 23.5 km dalam tempoh 6 tahun dengan biaya RM4.5 billion berbanding war-war Jambatan Selat Sunda yang telah kedengaran sekian lama tetapi masih belum mula dibina.Hatta: Jembatan Penang Tak Ada Apa-apanya Dibanding JSS

Maikel Jefriando - detikfinance
Rabu, 05/03/2014 18:43 WIB


Jakarta -Pemerintah Malaysia baru saja meresmikan Jembatan Penang 23 km, yang merupakan jembatan terpanjang di ASEAN. Tapi pemerintah Indonesia mengatakan, jembatan di Malaysia itu tidak ada apa-apanya dibandingkan Jembatan Selat Sunda (JSS) yang rencananya akan dibangun.


"(Kalau JSS jadi) Ya jauh. Penang nggak ada apa-apanya," ujar Menko Perekonomian Hatta Rajasa di kantornya, Jakarta, Rabu (5/3/2014).


Seperti diketahui, JSS akan memiliki panjang 31 km dan bentang jembatan yang mencapai 2,9 km. Sementara tingginya dari atas laut adalah 200 meter.


Hatta mengatakan, saat ini diperlukan laporan dari kesanggupan BUMN untuk menjalankan proyek JSS. Terutama untuk penggarapan studi kelayakan atau feasibility study (FS) yang senilai Rp 1 triliun.


"JSS kan sedang berjalan. Kemarin sudah kita minta agar dilaporkan segera sampai di mana kekuatan BUMN, nah kalau dia harus membiayai FS-nya sekitar Rp 1 triliun, nanti akan dilaporkan," terangnya.


Hatta menaruh harapan yang cukup besar dari masuknya BUMN untuk ikut membangun proyek yang akan menghubungkan Sumatera dan Jawa tersebut. Apalagi tidak mungkin untuk menggunakan anggaran dari APBN.


"Ya kalau tidak ya kita tidak punya pilihan. APBN kita tidak mungkin kita anggarkan," sebutnya.


(mkl/dnl) 

5 comments:

Anonymous said...

Jujurnya , pembinaan jambatan untuk kemudahan rakyat hasil dari limpahan ekonomi, bukan nya untuk berlumba atau membanding , apatah lagi sesama saudara serumpun dan se ASEAN. Kita doakan yang terbaik untuk Indonesia.

Anonymous said...

M'sia buat jambatan tanpa niat bertanding ddn negara mana pun. Biarkan menteri tu dgn angan2nya sendiri, dah mentaliti mrk begitu nak buat camana

Anonymous said...

cakap2 menteri ni serupa je macam KM Penang yang nak bina terowong bawah tanah menghubungkan tanah semenanjung ke bahagian pulau di penang tu. Sembangnya macam Projek Tanjung yang diilhamkan oleh bapak KM tu sendiri. Dah pegang Penang, tapi projek tanjung dah jadi projek gelang patah pulak. Sembang je kencang, habuk satu pun tarak...

Anonymous said...

Mengapa indonesia sering menjadikan malaysia sebagai negara perbandingan mereka. Segala pembagunan dan kemajuan menjadi kecemburuan mereka. Malaysia dijadikan tanda aras kepada mereka dan seterusnya akan mengejek Malaysia. Kalau mereka menganggap sememangnya telah lebih maju dari Malaysia bandingkan diri dengan Singapore.

Anonymous said...

tiada apa yg hebat bagi bapak menteri indonesia ini. hanya ada seketul daging dalam tubuh yg sering cemburu dan irihati atas kehebatan orang lain. dalam kes ini malaysia sudah berjaya membangunkan jembatan walau tidak diuwar-uwarkan. bagaimana hati tidak sakit jika apa yang diuwar-uwarkan tidak juga bangun sedangkan orang lain tanpa bising-bising sudah memiliki jembatan kedua? menteri yang hanya bisa memalukan indonesia di mata rakan-rakan asean...huhhhh!!!