Jumaat, Julai 11, 2014

Cina Indonesia berasa tidak sedap hati

Kaum Cina di Indonesia ternyata berada dalam keadaan 'tidak sedap perut' apabila calon yang rata-rata disokong mereka Joko Widodo belum dipastikan kemenangannya dan Prabowo Subianto acapkali mendakwa dirinya telah memenangi PilPres 2014 9 Julai lalu.

Imbauan tragedi rusuhan pada tahun 1998 membuatkan mereka berhati-hati dan menutup mulut di khalayak umum melainkan hanya berkomentar di laman sosial dan komentar berita internet.


Rusuhan di Jakarta Mei 1998


Ini kerana kebimbangan mereka berlaku kacau bilau sekiranya Prabowo disahkan menang , menyebut, mereka pada saat itu andai ia terjadi pasti akan menjadi sasaran lagi.

Kejadian pada Mei 1998 itu memberi impak besar sehinggakan pilihanraya umum 1999 di Malaysia menyaksikan pengundi Cina memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Barisan Nasional meski 60% orang Melayu memberi siokongan kepada Anwar Ibrahim yang dipecat pada bulan September 1998, bimbang sebarang peralihan kuasa akan menjangkitkan kacau bilau Jakarta dan Medan ke negara ini.

Walaubagaimanapun pemimpin tertinggi tentera dan penegak undang-undang di Indonesia memberi jaminan keamanan yang dikecapi pada ketika ini akan dipertahankan dan kejadian seperti 1998 tidak akan dibenarkan berulang.

Berikut petikan laporan BBC bertarikh 2 Julai 2014 :

Whoever wins the election, Chinese Indonesians say they hope the new government will bring peace and justice in the future - and that there won't be a return to the past.

Benny Setiono, the co-founder of the Chinese Indonesian organisation INTI, says many in the community fear that security will become an issue once the votes are cast.

"The battle between the two candidates is very tight," he told me. "We are afraid that if the winner is announced and the other won't accept the results, chaos will happen."

"We hope the authorities can prevent it, because in general, whenever there's political chaos, our community always becomes the victims. It's evident throughout Indonesia's history. We have always been targeted."

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Majoriti BUMIPUTERA Indonesia hidup dlm. kemiskinan - menjadi pengutip sampah, orang gaji dan buruh kasar (termasuk kat Malaysia ni) dan ramai anak-anak mereka terpaksa menjadi PELACUR akibat ibubapa mereka diTIPU oleh "money-lenders" disyaki dr. Geng Kongsi Gelap Cina, termasuk di kpg-kpg di mana TANAH PUSAKA mereka turut diRAMPAS sindiket pemberi hutang ini (inilah juga yg. berlaku di Thailand, Filipina, Vietnam dan Kampuchea)! Lihat KEMISKINAN Bumiputera Filipina di - http://www.cbsnews.com/news/living-off-toxic-trash-in-the-philippines/ ,Living Off Toxic Trash in the Philippines, By Barnaby LoCBS, November 24, 2010!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat ISLAM, dan bangsa dan hak Bumiputera (BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples).

Tanpa Nama berkata...

Prabowo Subianto tu kan telibat dalam pembunuhan orang Timor semasa pergolakan dahulu?

Kalau menang pon, agaknya dia akan jugak dihukum oleh Mahkamah UN tak?

Kalau tak jadi pon, siapa diantara pemimpin dunia lain yang nak kelihatan bergambar bersama seorang terlibat dalam pembunuhan ethnik di Timor?

Tanpa Nama berkata...

indonesia dah lama senyum dalam derita, dari zaman soekarno ...hingga masuk zaman soeharto, masuk zaman Gus dur, megawati, sama sahaja masalahnya, ekonomi indon dikuasai cina, sama macam malaysia , cuma malaysiaada beza sedikit , dan inilah yang cuba dihapuskan oleh DAP !

kalau kita tak belajar dari apa yg berlaku di indon, kita juga akan huru hara, samundan rompak gedung bangsa lain , bunuh dan rogol sana sini , orang indon kata cemburu sosial, tapi jika ianya berlaku di melaysia bukan kerana cemburu tapi kerana perangai dan sikap kurang ajar serta biadab bangsa mendatang terhadap bangsa melayu dan agama islam !

Tanpa Nama berkata...

Oi anon 8.19ptg, BANGANG LU! lu punya ekoq ni si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL PENGGANAS DAPBANGKAI aaahh?!

Yg. menaja PRENGGANAS East Timor (yg. kaya minyak-gas/minerals) dulu adalah Barat-ZIONIS - yg. nak memecahkan Indonesia, spt. mereka pecahkan Sudan!

Dan kenapa tiada masalah buat Barat bila PM baru India adalah dari parti extremis Hindu BJP, yg. pernah terlibat dlm pembunuhan beramai umat Islam (GENOSID) di Gujarat, India dan mungkin juga yg. terbaru, di Uttar Pradesh - dan tak pula dikecam si UN tu (lihat di - http://www.muslimnews.co.uk/newspaper/world-news/hindu-nationalist-bjp-premiership-modi-made-history-india-muslim-mp-ruling-party/ , Hindu Nationalist BJP under premiership of Modi, made history of India – no Muslim MP in the ruling party, by Sajeda Momin in Kolkata, India, 30th May 2014)!

Juga, si Barat-ZIONIS/Israel asyik boleh menyerang/menjajah/merompak Dunia Islam yg. kaya minyak-gas dgn. membunuh/menyiksa sesuka hati umat Islam secara beramai (Genocide), termasuk kat Palestin, Syria, Nigeria dan Iraq, dgn. strategi mencipta pengganas 'Islam' cthnya Al-Qaeda dan Boko Haram - dan semua ni tak pula dihentam si UN-DAJAL tu! (lihat di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013; dan di http://www.presstv.ir/detail/2014/05/14/362619/is-boko-haram-a-psyop/ , Is Boko Haram a psy-op?; By Dr. Kevin Barrett, May 14, 2014)!

Jadi di mana pula dasar undang-undang dan falsafah “demokrasi-hak asasi KESAMAAN-KEBEBASAN" si Barat-ZIONIS, pada Dunia Islam/umatnya?! Jadi apalah yg. kita sbg. NEGARA ISLAM, takut sgt. dgn. GERTAKAN si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS termasuk bawah SENJATA mereka iaitu birokrasi UN/International Criminal Court(ICC)/international Court of Justice (ICC)?! Sepatutnya Dunia Islam kuatkan peranan, pengaruh dan kuasa Org. of Islamic Countries (OIC) sesama negara Islam dan BERSATU di UN; utk. membela nasib Dunia Islam/umatnya , dari terus dirompak, dibunuh dan diJAJAH dlm. GENOSID yg. berterusan, oleh Barat-ZIONIS/Israel serta ejen-ejen tempatan mereka!

Jadi baik pi BERAMBOS lu punya ekoq kat KANDANG si PENDATANG KAPIRDAJAL PKRSODOM/DAPBANGKAI-si-PORNORASIS-no-1!

Makcik Sambal Belacan.