Wednesday, August 16, 2017

Menipu soal ekonomi bukti pembangkang tahu kebodohan penyokong sendiri

Sejak 2009 lagi, pembangkang memainkan sentimen ekonomi kerana mengetahui ternakan-ternakan mereka tidak akan faham. Bila tidak faham, tentu saja semata2 menjadi lidah mereka tanpa otak yang wajar bagi seorang manusia.

Setiap hari, ekonomi teruk, negara muflis, negara hancur, menjadi 'zikir' penternak dan ternakan-ternakan mereka. Masa tu teman malas lah nak belek-belek indikasi penting ekonomi sebab teman tak merasakan pentingnya pengetahuan tentang hal yang begitu.

Lama kelamaan, apabila jumlah barua pendoa kemelesetan ekonomi bertambah ramai, keperluan kian mendesak untuk tampil memerangi dakyah ini. 

Selesai satu meja makan teman bercerita, tiada satu soalan yang wajar pun keluar. Ye lah kan, lagi orang tanya, lagi kita penasaran nak menjawab. Lagi kita cari maklumat. Maklumat demi maklumat yang diperolehi jelas sekali bertentangan dengan momokan pembangkang.

Dek kerana tanpa perlu ditabur dedak dan bercakap sesuatu yang sekadar didengar, teman memilih untuk bercakap sesuatu yang ditemui sendiri. Baik, seburuk mana ekonomi negara kita? Anda boleh bandingkan sendiri. Itu pun kalau bukan jenis otak lesu ketagih ceramah hentam kerajaan untuk menambah keimanan ahli fitnah wal jamaah lah.


Nilai ringgit yang meningkat sehingga RM2.90 berbanding 1USD pada tahun 2011 menyumbang kepada angka GDP dalam USD mengecil sedangkan ekonomi berkembang. Ia menunjukkan bahawa tiada yang apa membimbangkan berhubung kejatuhan ringgit ke atas ekonomi negara. Kecuali urusan di liar negara yang sebenarnya, kau tak terlibat pun sebab urusan tersebut bukanlah penentu kelangsungan hidup anda. Kemandirian Malaysia dalam penghasilan domestik sudah cukup membuatkan kenaikan dollar tidak memberi kesan kepada 9 dari 10 orang rakyat negara ini. Malah ia membantu melonjak nilai GDP dalam ukuran USD sekiranya ringgit kembali ke paras normalnya iaitu antara RM3.00 hingga RM4.00 bagi setiap US dollar.


Singapura merasakan kelesuan ekonomi yang lebih jelas berbanding Malaysia tetapi corak tadbir urus ekonomi pemerintahnya tidak disentuh dalam euforia kebodohan seperti di Malaysia. Walaupun Temasek Holdings mencatat kerugian RM72 billion tahun lalu dengan CEO nya merupakan isteri PM Singapura sendiri, jelas rakyat Singapura tidak sebodoh 52% rakyat negara ini dalam memilih sentimen yang hendak dimainkan.


Pengukuhan Baht tidak membawa kesan positif pun terhadap perkembangan ekonomi Thailand dan selama 4 tahun kebelakangan ini, pertumbuhan yang dicatat terlihat berada di bawah Malaysia.


Walaubagaimanapun, Indonesia berjaya memastikan ekonominya tumbuh pada kadar agak pesat di kalangan negara-negara Asia Tenggara. Kejatuhan nilai rupiah berbanding dollar dipulihkan dengan langkah-langkah yang merangsang pertumbuhan ekonomi dan kadar upah yang rendah masih menjadi tarikan pelabur.


Vietnam merupakan antara negara yang pesat berkembang ekonominya dan hari ini, Vietnam telah berada pada saiz ekonomi Malaysia pada tahun 1997. Siapa kata negara tanpa pilihanraya tidak mampu berkembang pesat.


Filipina kekal menjadi jaguh pertumbuhan ekonomi di rantau ini kesan langkah-langkah mesra pelabur, upah murah dan dasar-dasar Presiden Benigno Aquino yang menumpukan kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih mapan ke atas Filipina. 


Seperti biasa, tak sah kalau tak melihat Korea Selatan. Ye lah. teman pun dah 8 kali pergi Seoul. Secara amnya, pertumbuhan ekonomi Korea Selatan dilihat berada pada paras yang sama dan konsisten namun kekal pragmatik dengan bentuk ekonominya yang bersaiz 5 kali ganda ekonomi Malaysia.


Dan terakhir, oleh kerana ekonomi dijadikan senjata politik bagi menumbangkan kerajaan yang sah hari ini,  tak sah kalau kita tak bandingkan sejarah pertumbuhan ekonomi di zaman pemerintahan Tok Kunun dahulukala. Pendedak jangan butthurt lah yer. Jangan bandingkan dengan yang dah lepas kata dia. Dia tak tau kalau betul jalan yang lepas tu, nasib kita tentu sekali berbeza hari ini.  

Ternakan-ternakan reban Bunga Raya suka membanggakan zaman kununnya Mahathir membuatkan ekonomi kita pesat pada dekad 90an. Mereka sekali lagi menganggap khalayak terdiri dari bangang-bangang seperti mereka kerana bukan orang tak tau zaman tu bukan Malaysia sahaja yang mengalami pertumbuhan pesat. 

Thailand yang berhadapan kudeta, penggulingan Perdana Menteri, rusuhan pelajar pada hujung tahun 80an juga mampu memperlihatkan perkembangan ekonomi 10%. 

Mahathir hanya PM Malaysia. 'Jajahannya' tidak termasuk Thailand dan Indonesia. Jangan menghidupkan pendewaan tanpa asas.


No comments: