Khamis, Ogos 10, 2017

Pelik, calon Presiden Singapura, Halimah Yacob pula dituduh berketurunan India

Nampaknya polemik mempertikai kemelayuan pemimpin yang dipercayai mamak totok dan kununnya enggan dikaitkan dengan asal-usulnya telah tersebar ke Singapura pula.

Kali ini portal States Times Review, portal jagoan sandaran pembangkang Singapura, mempertikaikan asal usul calon Presiden dari PAP, Halimah Yacob.

Menurut pentadbir portal, Halimah Yacob bukanlah Melayu melainkan seorang India Muslim. Ini menimbulkan reaksi kerut dahi yang agak sinis juga apabila ia kelihatan sebagai sindiran ke atas isu politik di Malaysia.

Jika dilihat wajah Halimah Yacob, jelas terdapat elemen Melayunya, Sakainya, Boyannya, Bugisnya, Orang Lautnya di seluruh hamparan postur mukanya. Dia berasal dari rantau Nusantara. Di mana wajah Indianya?

Tidaklah dia mempunyai bibir yang nipis dan hidung mancung yang cangkuk penuh elemen luar Nusantara dan masih kental elemen importnya contohnya meletak frasa 'kalau' yang disebut 'kalu' selepas penyata kebarangkalian, tidak seperti tatabahasa Melayu yang meletak 'kalau' sebelum penyata kebarangkalian. 

Pun begitu, perlembagaan Malaysia telah menetapkan bahawa mereka yang beragama Islam dan mengamalkan adat budaya Melayu dalam kehidupan seharian adalah dikategorikan secara perlembagaannya sebagai Melayu.

Jika di Singapura, tidaklah dapat dipastikan kecuali amalan pemerintah meletakkan suku Jawa, Bawean, Bugis, Melayu dan lain-lain suku di Nusantara mengikut nama sukunya sudah ditiadakan dan amalan Malaysia diikuti hari ini dengan mengkategori semua suku tersebut sebagai Melayu - satu proses penyatuan hasil dari penubuhan UMNO yang masih digunapakai walaupun oleh puak-puak yang mahu UMNO berkubur.

Maka walaupun seseorang itu datang dari Kenya sekalipun dengan rambut kerinting halus kulit hitam merelit, jika dia memenuhi kriteria yang termaktub dalam Perlembagaan bagi takrifan Melayu, dia adalah Melayu.

Yang dah lama sampai sini bergenerasi-generasi tu nak kekalkan identiti bangsa 'tanah asal usul' sangat tu, tahun bila pulak nak balik ke 'tanah asal usul'? 

Malay-washing Indian Halimah Yacob into Fake Malay President

written by AdminAugust 9, 2017

Halimah Yacob’s NRIC identity card is not written “Malay”, however she is going to be appointed a Malay President this month. Like all Indian Muslim ladies, the PAP MP wears the Islamic headscarf and speaks Malay. Her NRIC is written as “Indian” but she wears a Malay traditional costume and speaks Malay, just as many Singaporeans who wear American and speaks American-accented English (case in point: Amos Yee).
How is Halimah Yacob then, any Malay as Amos Yee is American? Amos Yee calls himself a white man because of his accent, sounds exactly as ridiculous as Halimah Yacob calling herself a Malay.
The truth is Halimah Yacob can never be Malay because she is Indian by biology. She has been the centre of Singaporeans’ ridicule in the entire Malay Presidential Election because she is Malay-washing herself. Halimah Yacob refused to acknowledge she is Indian, avoiding the word “Indian” like a disease. Point to note, she did not declare herself as a Malay either. If Halimah Yacob is not even confident of calling herself a Malay, how can she be a Malay President?
Singaporeans have no problem with a Malay President, but it infuriated the populace knowing they have been cheated into accepting a fake Malay like Halimah Yacob. Halimah Yacob is Indian. If she becomes President, she is either an Indian President or a fake Malay President. A fake Malay President is illegitimate because it breaks the exact Constitution the dictator PM foolishly edited.
In the recent week, the Singapore state media generated a fake news to Malay-wash Halimah Yacob. State media TodayOnline today (Aug 9) published a fake discussion claiming that minority Singaporeans are now fighting against their biological ethnicity. This is just one of the many fake news generated by the state media which ranks a 151th-low in credibility in the world. The Malay-washing propaganda will continue well into her election, the only question is how further ridiculous can the Singapore state media go.
With so much fake news generated from the state media, it is hence timely to remind Singaporeans the bottom line on Halimah Yacob:
Halimah Yacob is not a Malay born in an Indian body. Her tudung does not make her Malay.  Singaporeans are not the racist ones calling for a Malay Presidential Election, it is the racist Prime Minister who came up with the racist election. Halimah Yacob is Indian, she will be an Indian President.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Artikel ini MENGELIRUKan! Kalau IC dia org. India; tentulah DNA dia bangsa India - tapi kalau dia mengamalkan budaya dan bahasa Melayu dgn. amat jujur dan kuat di dalam jiwanya, maka dia boleh menjadi bangsa Melayu sbb. BANGSA adalah campuran sosial dan biologi. Bukan mcm. PENYAMAQ madey kutty kerala tu!

BANGSA bukan hanya berasaskan bahasa dan budaya [di dalam jiwa (soul) kita]; tetapi juga DNA, iaitu BIOLOGI - rupa TAK penting! Kat INDIA pun, ramai yg. TAK hidung mancung! Tgk. si madey kerala kutty, walau Ibu dia dr. bangsa Melayu, tapi hati dan jiwa dia serta kebanyakan keturunan dia, adalah bersifat BUKAN Melayu; sbb. itu depa amat mengangungkan budaya bukan Melayu, terutamanya budaya TOKEY2 DAPjuboq BABI dan BARAT /ZIONIS depa, dan sebenaqnya jiwa depa amat membenci BANGSA Melayu kita [yg. asyik diHINA depa anak BERANAK - tapi depa berPURA bersifat dan berpakaian /berbudaya)Islam/Melayu utk tujuan POLITIK utk. memPERBODOHkan bangsa Melayu kita]!

BANGSA Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu di KEPULAUAN/ALAM MELAYU (MALAY ARCHIPELAGO) adalah PELBAGAI; terdiri dr. pelbagai SUKU kaum dr. pelbagai AGAMA, contohnya Melayu Bugis, Melayu Jawa, Melayu Minang, Melayu Sulu, Melayu Bali, Melayu Sungai, Melayu Irranun, Melayu Melanau,Melayu Brunei, Melayu Filipina, Melayu Thai, Melayu Cambodia, Melayu Pasifik, Melayu Hawaii dsbnya! Bahkan kewujudan KEPULAUAN MELAYU/MALAY ARHIPELAGO ini juga diSAHkan oleh PENJAJAH British/Zionis spt. Alfred Russel Wallace, semasa ekspedisi kajian Sains nya antara 1854-1862 (walau si Wallace ni amat RASIS pd. bangsa Melayu).

BANGSA Melayu juga sebenaqnya berasal dr. ORANG ASLI; lihat di https://phys.org/news/2015-05-malays-earliest-farming-sundaland.html, Malays the earliest to practice farming in the Sundaland, May 18, 2015.

Tok Labu.

Tanpa Nama berkata...

Indahnya Pantun Melayu yg. MALANGnya makin hilang ditelan zaman; termasuk dalam Industri perFILEMAN Melayu kita - sedihnya teringat aku Allahyarham Nordin Ahmad berpantun dalam filem Sri Mersing (bahkan lihat sj. filem-filem Melayu Klasik kita yang terus HILANG di RTM contohnya; kalau ada pun, filem2 komedi Allahyarham T. S. P. Ramlee yg asyik ditayangkan sedgkan filem2 klasik hebat beliau yang lain begitu banyak)-

Kajang Pak Malau kajang berlipat,

Kajang saya mengkuang layu;

Dagang Pak Malau dagang bertempat,

Dagang saya musafir lalu.

[BANGSA Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Orang Asli/Indigenous/Native/Aborigines-Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah (SATU) ’Bangsa’ Malaysia, sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU ‘bangsa' Malayan bersatu dgn. MENGHAPUSkan identiti & hak BANGSA Bumiputera yg. PELBAGAI - pelansungan dari agenda-British/ZIONIS-Malayan Union-JAHANAM].

Tanpa Nama berkata...

PEMBETULAN: (Artikel pertama; perenggan 1)

Kalau IC dia org. India; tentulah DNA dia bangsa India - tapi kalau dia mengamalkan budaya dan bahasa Melayu dgn. amat jujur dan kuat di dalam jiwanya, serta ada sedikit DNA bangsa Melayu, maka dia boleh menjadi bangsa Melayu sbb. BANGSA adalah campuran social-budaya dan biologi. Bukan mcm. PENYAMAQ madey kutty kerala tu!

Tok Labu.