Thursday, March 14, 2013

James Chin Tuduh Kaitan Pembangkang Dalam Krisis Lahad Datu Hanya Propaganda Kerajaan


James Chin dari Monash University dalam temubual dengan Al Jazeera beberapa hari lalu ketika ditanya apa kebarangkalian persekongkolan pihak pembangkan seperti yang dituduh oleh kerajaan Malaysia tanpa segan silu menyebut "ianya propaganda kerajaan dan pihak pembangkang tidak ada kaitan dalam isu ini".

Soalnya pemimpin politik pemerintah juga tidak menyebut ia melibatkan mana-mana pemimpin parti pembangkang kecuali stesen-stesen TV yang memetik dari blog-blog. Jika ada disebut, pasti sahaja sebagai jawapan kepada persoalan yang dilontarkan. Si 'tertuduh' masih sahaja bebas. Bermakna, kerajaan secara rasminya tidak pernah mengakui keterlibatan pemimpin pembangkang tersebut.

Sekiranya dia bukan seorang yang BODOH untuk berpihak ke mana-mana pihak, jawapannya tentulah ia berpunca dari persepsi masyarakat menerusi  sumber perisikan Filipina yang tidak disebutnya langsung. Dia tidak menyebut bahawa penilaian keterlibatan pembangkang tersebut adalah hasil dari pemerhatian rakyat yang dihamburkan melalui blog-blog dan dia tidak menyebut soal persepsi yang timbul antara hubungan Anwar dan Misuari serta pertemuan-pertemuan yang telah berlaku antara keduanya selepas Filipina dan MILF mencapai kesepakatan dalam perjanjian damai.

Kita tidak menyuruh James Chin mengiyakan perkaitan pembangkang dalam hal ini. Tetapi kita tentu meramalkan seorang dari institusi pengajian tinggi akan menjawab secara analisa. Bukan secara bias. Jawapannya seperti yang teman ungkap di perenggan 2. Bukan penafian serta merta dan menunduh ia propaganda kerajaan. 

MENYEBUT IANYA SEBAGAI PROPAGANDA KERAJAAN ADALAH SAMA DENGAN MENUDUH ITU KERJA PEMBANGKANG. APA BEZANYA.MAKA APA LAYAKNYA UNTUK DIA MENDAPAT REPUTASI SEBAGAI SEBAGAI PENGANALISIS POLITIK YANG SEHARUSNYA BERSIFAT ANALITIKAL?  

Lihat pula semangat penganalisis Filipina menghentam operasi ketenteraan Kerajaan Malaysia dan lihat pula betapa lembiknya agen pembangkang ini dalam mempertahankan negaranya sendiri. Padahal negara sendiri yang diceroboh celaka-celaka Filipina. Jenis inikah yang bakal mengisi kerajaan jika pembangkang menang?

Sia-sialah instutusi pendidikan tersebut memiliki modal insan yang 'kacau pemikirannya' seperti ini.2 comments:

Anonymous said...

ini cina aku rasa dia sudah bosan jadi warganegara malaysia......

apa dia tahu tentang negara malaysia nenek moyang dia dulu pun pendatang haram di malaysia....

HEI....CINA CIBAI LU JGN CAKAP BANYAK LA...KERAKYATAN BANGSA LU DI MALAYSIA INI BUKAN HAK MUTLAK.

ITU SEJARAH LU MAU TAHU.....
JGN JADI RAKYAT YG BERLAGAK PANDAI TP BODOH.....

LU CINA MANA NEGERI GUA MAU TAHU...

Anonymous said...

- Professor of Political Science and Head of School
- Tel (603) 5514 6130 Mobile: (6019) 818 8787
- Email: james.chin@monash.edu

moh la kita penuhkan inbox die..