Rabu, Mei 15, 2013

Kit Siang Juga Tolak Agenda Guling Kerajaan Ala Arab Spring

Lim Kit Siang dalam satu temubual dengan Radio Australia juga menolak sebarang bentuk kacau bilau ala Arab Spring dan apa juga bentuk kacau ganggu seumpamanya. Seperti Anwar, dia juga mahu bantahan dibuat secara aman dan tertib bagi menyampaikan 'dakyah' mereka kononnya berlaku penipuan dalam pilihanraya.

Selepas Anwar Ibrahim menolak Arab Spring (walaupun Nurul Izzah menyeru Arab Spring dan Tian Chua menyokong agenda menggulingkan kerajaan melalui demonstrasi), Kit Siang juga menolak perlakuan ini. Tidak perlu bertanyakan PAS kerana keputusan kini dua pertiga.

Maka, atas dasar apa pelampau seperti Tian Chua, Haris Ibrahim, Hishamuddin Rais dan Adam Adli kini berdiri? Diharap Menteri KDN yang baru dapat segera 'mengerjakan' pengganggu gugat tiga ekor ini beserta konco-konco mereka. Perlakuan mereka bukan sebahagian dari budaya negara ini. 


Malaysia's Opposition not after an Arab spring: DAP leader

Updated 13 May 2013, 14:45 AEST

Malaysia's opposition is planning several political gatherings across the country this month, over last week's disputed national elections.


The protests could be the most provocative challenge to the Malaysian government in years.
Lim Kit Siang, a veteran senior member of the DAP, a component of the three-party Pakatan Rakyat, says that the Opposition is studying allegations of fraud in up to 30 constituencies.
Mr Lim, who created a political upset in the election by winning a seat in Johor state against the incumbent chief minister, says media reports of a 'wave of protests' are erroneous.

Presenter: Sen Lam
Speaker: Lim Kit Siang, member of parliament for Gelang Patah, and senior member of the opposition Democratic Action Party
LIM: Well, we're having ceramahs (political rallies) in order to explain to the people the electoral fraud, as well as the latest political situation in the country. I had one last night for instance, a DAP ceramah. Of course people are angry and frustrated that the election process has been so unfair, not having a level playing field, that has deprived the country of a government that they wanted - which is a replacement of the present government and prime minister.
LAM: Are you concerned that such ongoing protests might lead to national instability?
LIM: Well, we definitely do not want an 'Arab spring' in the sense of having national incidents and all that. We want to continue to have peaceful and orderly process, where there can be public meetings to explain to the people the latest political developments in the country, including the electoral fraud.
LAM: Isn't it time for all Malaysians now, to get together, after you've had these elections - to forward the progress of the country?
LIM: Yes, I agree there must be politics of national reconciliation, but an example must be set by the Prime Minister himself. He must adopt the language of reconciliation and not the language of national division, like his reference to the election result as a "Chinese tsunami", the talk about the Chinese not being grateful - that is not the language of national reconciliation. Similarly, as far as the electoral fraud is concerned, I think that must be addressed - the problems arising from that, the distrust, the anger, arising from the people's disappointment, cannot be ignored. But I do agree, this all must be done in a peaceful, orderly and democratic fashion, without allowing any irresponsible people to stir up trouble.

KILIK UNTUK BACAAN LANJUT

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Majoriti rakyat mengharapkan KDN mengambil tindakan tegas terhadap petualang2 negara tu. Jangan biarkan ia berleluasa nanti ta terkawal lagi susah jadinya. Pilihanraya dah selesai, patutnya semua pihak cukuplah berpolitik buat sementara. Dan Kerajaan pun cukup2 lah membuat pertimbangan politik dalam menangani kerenah petualang2 ini.

Tanpa Nama berkata...

Gabungan Zahid Hamidi + Khalid Abu Bakar + Bakar Zinin akan menambahkan derita buat bapak kepala demonstrasi untuk jadi PM (Peliwat Malang) selepas ni....

pemerhati berkata...

mmg la org tua kutuk tu x mau arab spring. kenapa? bukan doa ni jujur sgt pun. perlu diinghat kalau betul diorg berjaaya take over negara ni..dapig kan yg perintah tapi..dgn keadaan yg huru hara..facilities banyak yg musnah..ingat senang ke nak bangunkan balik..macam katun ultraman lawan raksasa. musnah lepastu senang je buat balik. apek ni mesti dah buat kira2 yg x akan rugikan dia.

Tanpa Nama berkata...

ya ker?bila umno nk stat kempen boikot kedai cina.kita shopping kt maidin jer ya.melayu gak tu..

Tanpa Nama berkata...

BUY CHINESE LAST dah bermula lama dah, cuma baru-baru ni kebencian pada kaum sepet ni semakin meluap-luap, kalau dulu hanya beberapa kedai Cina termasuk dalam senarai, kini dah bertambah berbelas-belas kedai Cina aku takkan jejak kaki KECUALI terpaksa je...

Tanpa Nama berkata...

Aku dah tak pergi kedai si fulan. Hati aku sangat terguris dengan tindakan mereka. Sesetengah institusi pendidikan mereka pun menggalakkan kebencian pada orang Melayu. Tak habis-habis diorang cakap Melayu ada keistimewaan la,dapat itu ini dari kerajaan. Busuk hati tak habis. Aku pun pakai kereta buruk pergi kerja kalau nak dibandingkan dengan kaum-kaum diorang yang memang kaya-raya tapi aku tak pernah dengki. So apa yang istimewa Melayu? Aku nak kerja bagus, aku belajar sungguh-sungguh...Itupun aku belum tentu dapat kerja kalau pergi kilang-kilang @ syarikat-syarikat diorang yang kebanyakannya utamakan orang diorang atau ambil pekerja asing (nak murah). Satu cara je nak ajar orang macamni, tubuh badan yang sama macam ISA sebab bila manusia terlalu bebas bersuara, diorang buat apa sahaja yang tak betul untuk tumbangkan kerajaan sebab orang macamtu bila kena tangkap upah lawyer, pastu sat je lepas balik. Dah bunuh orang pun boleh lepas...Sekarang nampak tak putar-belit sebahagian lawyer yang bukan syariah ni. Sebenarnya pada hemat aku, bukan sebab kerajaan itu Melayu tapi faktor utama ialah yang memerintah itu Islam sebab itu diorang marah..Kebanyakan yang yang membenci BN ni sebenarnya gabungan Cina, India yang beragama Kristian, Buddha dan Hindu. Sedangkan PKR orang Islam yang nak hidup bebas ala-ala zaman nabi Luth. Jadi panas buntut bila di Malaysia tak boleh buat macamtu. Manakala PAS pula orang yang beramal dengan Islam tetapi terlalu taksub sampai mengagungkan pemimpin, walhal bukannya maksum pun. Jika salah satu mereka diatas memimpin, tidak ada jaminan yang orang-orang Islam di Malaysia akan hidup aman lagi. Aku kasihan generasi anak-anak aku dan budak lain yang tak berdosa ni. Tak habis-habis Islam diserang dari pelbagai arah, sebaran penipuan dan fitnah berleluasa, tak ubah seperti sifat dajjal diorang ni.