Jumaat, Mei 10, 2013

Kumpulan Pelajar Malaysia Di Taiwan Mohon Maaf Hina Jalur Gemilang



Sekumpulan pelajar Malaysia di Taiwan yang menghina Jalur Gemilang beramai-ramai memohon maaf atas keterlanjuran mereka. Kononnya bukan maksud mereka untuk tidak menghormati negara tetapi sekadar rasa tidak puas hati atas dakwaan kononnya PRU dijalankan secara tidak telus.

Segalanya dah berlaku. Belang dah dipertunjukkan. Kami sudah tahu siapa anda.


Thursday May 9, 2013

Malaysians abroad claim no disrespect to flag or country




KUALA LUMPUR: A group of Malaysian students abroad who were photographed with an upside-down Jalur Gemilang have apologised for their behaviour.
They claimed they did it not out of disrespect for the nation or because they did not love the country's flag but only to express their dissatisfaction of the just-concluded general election that they alleged was carried out in an undemocratic way.
They said this in a joint-statement, published by Sin Chew Dailyyesterday.
“We do not go against our country or do not love our country. (We) also do not have any other agenda.
“Even though we are living abroad, we always care about situation in our country. (We) need a democratic and clean country which has a better future,” they said.
They hoped that Malaysians would “understand their feeling”.
Their act of holding the flag upside-down and showing lewd gestures had been criticised as “rude and arrogant” as well as an attempt to provoke anger among Malaysians.
The photograph showing the group spread via Facebook since Tuesday and had sparked anger from various parties.
Meanwhile, the Federation of Alumni Associations of Taiwan Universities Malaysia president Lee Ser Chong said that the federation did not agree with the move by the students as their act showed disrespect to the country.
“Maybe the students are too young. They did not know that their move was disrespectful to the country,” he said.
Lee said the federation hoped that students abroad could understand the real meaning behind the Jalur Gemilang and not simply show disrespect to the country's national flag.

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mohon kerajaan khususnya kementerian pelajaran tidak mengiktiraf sijil sijil yang diperolehi oleh anak anak cina yang menuntut di Taiwan...
APA MAHU TAKUT CINA SUDAH TUNJUK BELANG

Tanpa Nama berkata...

these bundle of morons asking people to understand their 'concern' feelings ... but they disrespected the majority's feelings who have voted our new government and have played around the Jalur gemilang.. is this fair enough for others..?

Tanpa Nama berkata...

MAAF taik anjing lah.. stail Cina Malaysia skrg buat damage lepas tu mintak maaf utk wipe-out.. damm u these kind chinese!!

hrp krn bertegas dn tidak cabul undang2 dgn MAAF.. lepas ni perogol mintak maaf xde court lah perlu bicara???

Lebah anak Tebuan berkata...

Alasan paling bangang dibuat oleh Federation of Alumni Associations of Taiwan Universities Malaysia president Lee Ser Chong kononnya anjing anjing kecil itu tidak faham yang tindakan mereka salah kerana masih kecil - puiiiiiihhhhhhhhh - anjing anjing ni semua tak belajar pelajaran moral ka masa kat sekolah dulu - ini semua alasan tahap taik babi

Tanpa Nama berkata...

adakah kerajaan masih nak berdiam diri atas budaya damage yg. telah dilakukan oleh anak-anak samseng nie...memang sial ler kalau masih diiktiraf mereka nie Bangsa Malaysia. memang bangsat tak ada anak bumi negara asing pun yang buat macam nie kepada negara tanah tumpah darah mereka... tak ada ker sekor pun babi yang sedar atau terfikir kesalahan perbuatan tersebut... atau mereka memang babi.

Tanpa Nama berkata...

dah kantoi br nak mintak maaf...itu je le alasan dorang...sebelum buat tu tak pikir dulu ke?skang ni aku nak tgk pihak terlibat ada telor atau takde telor utk amik tindakan kat dorang tu..

azhar

Tanpa Nama berkata...

tarik balik kerakyatan. depa boleh terus tinggal di taiwan.

penghinaan terhadap negara tidak boleh dimaafkan.

Tanpa Nama berkata...

adakah kerajaan masih hendak berlembut..???? tindakan perlu diambil sebagai satu pengajaran bahawa kedaulatan negara bukannya satu perkara yg boleh dibuat main2..

jangan sampai negara huru hara angkara puak2 cina ini nanti baru nak ambik tindakan.. masa tu sudah terlambat

Tanpa Nama berkata...

No way. study there, work there, stay there & die there !!! Not worth being Malaysians! So disrespectful.

Tanpa Nama berkata...

this unmatured fucking students dah kena kon dengan parti komunis malaya. apa kata students ni begambar dengan bendera parti roket yang yang diterbalikan. sure tatak mau punye...satu bangsa maa...rude!

Tanpa Nama berkata...

KURANG AJAR mesti diAJAR supaya sedar n jadi iktibar kpd yg lain

Tanpa Nama berkata...

Inilah adat rejin zionis dap bertanggungjawab atas segala perbuatan celaka haramjadah kpd kedaulatan malaysia
O



Adrian Loke berkata...

Ade MBF(Mak Bapak Finance) sponsor gi belajar kt luar negara masih nk bising2, mane la budak2 nih paham ape erti kesusahan. Kalo diorg balik bumi Malaysia x kena tangkap atau isu nih dilupakan, gerenti ramai yg x puas, terutamanya aku. Negara kita ade undang2. Akta keharmonian nasional 2012. Aduh, terlupa plak aku, diorg mana ambik kisah pasal benda2 yg penting.

Kepada semua rakyat Malaysia yg masih taat kepada negara, jgn sesekali melupakan rukunegara seperti mereka nih.

Tanpa Nama berkata...

Maaaaffff konon!!! Gi mapuh situ kt taiwan....klu X setuju sgt dgn Msia....dok kt taiwan....itupun klu taiwan nak la...takpun berambus aje dr Msia ni....

Klu budak2 mata sepet mkn babi ni dpt biasiswa Kjaan.....HRP TARIK BALIK BIASISWA MRK...JGN DOUBLE STANDARD TINDAKAN HANYA PD BUDAK MELAYU!! Amik contoh Kjaan Trg yg menarikbalik biasiswa pelajar tajaan mrk yg terlibat 'Demo Bersih di Mesir....