Selasa, Julai 23, 2013

Reaksi Kes SK Seri Pristana Dinilai KeterlaluanMemalukan melihat perempuan mamak mengaku Melayu yang mengendalikan blog AMENOWORLD melakukan provokasi menjatuhkan maruah pentadbir Sekolah Kebangsaan Seri Pristana berhubung kes murid ditempatkan di ruang makan yang kelihatan seakan-akan tandas.

Memalukan bila Menteri Pendidikan melompat melalui Tweetnya seperti tiada kordinasi dengan pihak sekolah melainkan mengeluarkan reaksi melulu.

Memalukan juga bila umat Islam kelihatan apologetik tak bertempat sehinggalah perkara sebenar didedahkan oleh Mazidul Akmal bahawa itu bukan tandas, tetapi bilik persalinan.

Heran, blogger dan pengamal media sosial segera melaungkan bahasa pembangkang dan pemuka kafir. MENGAPA PERLU MEREKA DIASINGKAN? DISKRIMINASI? BLA BLA BLA?

Teman sokong sepenuhnya pihak pentadbir sekolah menyediakan ruang khas bila kantin tidak dapat digunakan, untuk murid bukan Islam makan. Murid bukan Islam di sekolah tersebut adalah minoriti di sekolah tersebut.

Kebijakan pentadbir sekolah dalam kes ini dapat mengelakkan murid bukan Islam ini menjadi mangsa ejekan, hinaan, dan kata-kata kesat berbaur keagamaan dan perkauman andai mereka dilihat makan sembarangan oleh PARA MURID ISLAM yang masih KANAK-KANAK.

Mereka ini tidak tahu yang mana baik yang mana buruk.

Dari 1985 hingga 1995 , teman bersekolah di SK La Salle, Ipoh - majoriti CINA dan St Michael Institution, Ipoh - majoriti CINA, turut pernah mendapat ejekan oleh pelajar CINA kerana menjalani ibadat puasa. Kerana mereka adalah majoriti, dan mereka merasakan mereka adalah ramai dan betul!

Adakah mustahil keadaan sebaliknya BOLEH MENIMPA murid bukan Islam di sekolah yang dihentam teruk secara melulu ini?

Amat malang, hari ini, umat Islam bersifat apologetik tak tentu hala manakala NON-MUSLIM hanya mencari kambing hitam dalam menzahirkan rasa kurang senang mereka terhadap ibadat orang Islam.


Lebih sial, isu ini dijaja oleh kambing betina hitam milik pembangkang.


DALAM KES SERI PRISTINA, TENTULAH TINDAKAN PENTADBIR SEKOLAH 'MENYELAMATKAN' MEREKA INI DARI DIJADIKAN BAHAN BULI ATAU EJEKAN KANAK-KANAK NAKAL YANG LAIN DAN LEBIH RAMAI, WAJARLAH DIPUJI.

Mengapa melatah tak tentu pasal?

Tiada ulasan: