Jumaat, Ogos 31, 2012

Jangan Malukan Umat, Ini Maksud Sebenar 'Gangnam'

Memang tak senonoh video clip Oppa Gangnam Style nyanyian PSY yang menjadi viral secara tiba-tiba di Asia dan Amerika Syarikat. Tetapi sesenonoh mana pula penyebaran dakyah kononnya untuk kebaikan umat Islam bahawa Gangnam bermaksud "Saya Ingin Jadi Yahudi" ?

Jawapannya tiada faedah, malah memalukan umat Islam kerana bila tiba ke pengetahuan masyarakat bukan Islam, umat Islam akan dipermalukan dengan celaan seperti 'bodoh' , 'tak buat kajian' dan 'cetek ilmu'.

Jadi, apakah Gangnam itu?


Technically, 'Gangnam' means Seoul south of the Han River. (gang = river, nam = south) . But in general sense, when Koreans say Gangnam, they refer to a particular district called 'Gangnam-gu'.This district, or gu, is one of the most well-off areas in Seoul, and here you can see the fanciest buildings and the busiest workers and students in Korea.


Seperti yang tertulis di Wikipedia :

Gangnam-gu is one of the 25 gu (local government districts) which make up the city ofSeoulSouth Korea. It is one of the most affluent areas of Seoul and is located in the southeast of the city. It is served by Seoul Subway Line 2Seoul Subway Line 3Seoul Subway Line 7Seoul Subway Line 9Bundang Line and the Sin Bundang Line.

Menurut orang Korea, Gangnam-gu merupakan kawasan dalam Seoul yang dihuni artis-artis, penuh dengan bangunan rekaan moden, mahal, ada style dan mereka menyamakan Gangnam dengan Beverly Hills di Amerika Syarikat.

Oppa pula ialah panggilan hormat mereka kepada lelaki yang lebih tua seperti kita menyebut 'abang' atau 'encik' . Maka mamat gemok yang popular tiba-tiba itu menyanyikan lagu yang bertajuk ' cara encik gangnam'.

Negara Yahudi sebesar Amerika Syarikat pun tak pernah ada tempat dengan nama bermaksud "I wanna be Jews".

Seharusnya kita tidak sembrono menyebarkan sesuatu yang memalukan kita umat Islam secara keseluruhan akibat perbuatan dangkal hasil tangan puak-puak tertentu yang belum tentu lagi kita tahu pegangan akidah mereka. Boleh jadi ia dilakukan oleh orang kafir sendiri bagi memalukan umat Islam.

Apa gunanya Google pada kalian para penyebar semua? 


69 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Apa bodohnya blog ni. All the points you stated have no proof of "Gangnam" means "I want to be a Jew". You are just one of those narrow minded idiots who see wrong in everything that is not "Islamic".

Tanpa Nama berkata...

Tanpa nama : u just another idiot..it means "gangnam" has nothinf to do with "getting a muslim offended

Tanpa Nama berkata...

apa kau ni sangap dan bebal sangat? tak paham hujung pangkal ke?
entry ini ditulis supaya orang tak main suka2 sebar cerita gangnam tu adalah "I want to be a Jew"

Tanpa Nama berkata...

actually this blogger want to let us know that the meaning of 'oppa gangnam style' IS NOT 'I want to be Jew' I REPEAT 'IS NOT' THAT DUA EKOR ATAS TU don't even understand malay...if u understand malay language then u will understand the point of view of this entry....SO STUPID LAH YOU....BETUL TU DUA EKOR ATAS TU BEBAL DAN SANGAP BINGAI BODOH BENGONG BANGANG...HAMEK KAW....

Tanpa Nama berkata...

weh melayu bodo yg komen atas ni.. kau baca betul2 artikel ni bingai. ade dia prove tak aku nak jadi yahudi punya fakta..

jangan jadi otak bebal sempit sangat.. byk sgt makan open house ni.

Tanpa Nama berkata...

kepada pemilik blog ni... cuba kau kaji seluruh makna lagu ni gangnam style ni... fahami keseluruhan lirik sebelum buat komen.....
ni aku bagi link utk maksud keseluruhan lagu tu.... jangan hanya bergantung harap pada google jer.....

http://www.isuhangat.net/v1/2012/08/29/maksud-lagu-gangnam-style/

Tanpa Nama berkata...

Google tu bukan ciptaan orang Yahudi kah?

Bukankah Melayu itu lagi bangsat dari Yahudi?

Yahudi pandai matematik, ekonomik dan pertahanan, malah seni pertahanan diri ciptaan Yahudi "Krav Maga" lagi praktikal dan cekap dari seni pertahanan diri Melayu iaitu "Silat".

Melayu pulak? Kalau tanya jiran Indonesia bangsa Jawa, Boyan, Minang dsbnya dekat kepulauan Riau sana Melayu yang majoriti berkampung kat sana langsung tak berguna - pemalas, bayar hutang lambat, sengkek dsbnya. Hanya 1% dari populasi Melayu yang bijak dan rajin, majoritinya memang tak berguna pada masyarakat.

Dan apakah kaitan "Gangnam" dengan Yahudi? Biasalah kalau jumpa Melayu sembang dekat kedai mamak tengah2 malam mesti ada saja cerita hangat nak bikin buntut sendiri kembang. "gua semalam sapu minyak belacak special kat anu gua, terus dapat bohsia 3 orang masuk bilik dengan gua". Naik bosan saya dengar cerita2 rekaan Melayu.

IPOH MALAY berkata...

tak kisahlah, orang bodoh je yang cepat2 membodohkan orang lain.. tanpa meminta maaf sikit pun walaupun dia tau dia silap.

lagu tu menyindir lifestyle org elit korea.. apa masalahnya.. sapa yang nak hafal sgt lagu tu... dia menjadi parody kepada industri hiburan korea sendiri yang menampilkan gerak tari dan wajah cantik2..

muzik adalah universal.. lirik, manusia boleh ubah ikut suka..

kalau rasa diri tu tua sangat, bagi chance kat org muda yang kaki compose lagu...

mengerti? itu yahudi, ini yahudi.. bendera pkr besar punya yahudi hangpa diam.. lawak

IPOH MALAY berkata...

is that how english speaking people in malaysia really act like? they google, they read the title, and they straight to comment box.. and knowing that they are doing the most silly mistake that will put a big shame to the people that sent them to school, they never dare to show up for apology. that just show us how disgusting they are. pity em

Tanpa Nama berkata...

hampa kaji habih noh.. tolong kaji maksud burger pulak.. yahudi apa pulak dlm maksud burger tuu..

IPOH MALAY berkata...

haha.. burger apa nak kaji? oblong ke ramly ?

Tanpa Nama berkata...

aku rasa org salah anggap yg IPOH MALAY cuba terangkan...sapa yg bodoh kat sini pon xtau la...huhuhu

IPOH MALAY berkata...

haih.. tu la.. nak wat cmaner... byk main kereta langgar fun fair kot .. main langgar je dia .. hmm

Tanpa Nama berkata...

Hampa tak payah nak crita panjang la pasai gangnam. Hampa semua ada budaya, ada agama, ada bangsa.
Memang benar umat Melayu dah lupa, lupa asal usul, lupa perjuangan umat-umat terdahulu. Umat Melayu sedang asyik mabuk dengan komodenan dan kemewahan dunia yang ditaja oleh kerabat firaun dan saudaranya. Umat Melayu sangat bangga dengan Budaya songsang yang dibawa dari luar sampai hilang jati diri yang dahulunya disanjung tinggi dan juga maruah agama serta bangsa. Sanggup melacurkan maruah diri demi setitik nama dan kemegahan. Oleh kerana dahagakan budaya dan kemajuan negara luar jadilah Umat Melayu bodoh dan pemalas. :):)

Tanpa Nama berkata...

BLOG NI MENGISAHKAN PENYEBARAN DI LAMAN SOSIAL/HANDPHONE/DAN ARTIKEL2 ...BUKTI YG GANGNAM ITU BUKAN " SAYA INGIN JADI YAHUDI" ORANG YG TAK TAHU CERITA SEBENAR JER DATANG SINI KOMEN YG BLOG NI BODOH LA APE LAH" SEBENARNYA KORANG YANG BODOH SBB TAK TAHU CERITA HUJUNG PANGKAL..ANYWAY THANK YOU ADMIN SEBAB DAH JELASKAN

Tanpa Nama berkata...

apa tanpa nama 12:01 tu meroyan? melayu macam dia la yang terus membuatkan melayu bodoh.. kita jelaskan bukan suruh ikut budaya barat ke utara ke timur laut ke.... tapi supaya islam tidak diperbodohkan orang... stupid asshole lah.. mati lagi baik... sebab tertutupnya melayu dengan benda2 luarlah yang membuatkan melayu dulu2 mudah dijajah... orang suruh kenal budaya luar, bukan ikut ... susah nak pahamkan orang yang memang dilahirkan tak berdayafikir..

IPOH MALAY berkata...

tenang je.. dia ingat dia pandai..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.. Ingat, seperti yang dikatakan oleh Ipoh Malay tu, kita sepatutnya buat kajian, dan apabila kita nak buat kajian, buatlah denga profesional. Sedangkan pada zaman dahulu, utk memahami pergerakan yahudi, Nabi SAW meminta para sahabat utk menguasai bahasa yahudi. Seumur hidup saya, tak ada pulakla Nabi SAW tetiba nak serang macam tu je padahal ilmu ALLAH itu lebih byk dari sekalian alam ini...

Tanpa Nama berkata...

Tq admin for the explaination & infinite pity for those who read but dont understand such a simple & direct post & start to comment like "i am master of everything"
Any way keep up the good work

Tanpa Nama berkata...

TAK KISAH LA APA MAKSUD SEBENAR GANGNAM TU. TP YG PENTING TU BUKAN BUDAYA KITA. BUKAN CARA KITA. NABI SENDIRI CKP KITA AKAN IKUT LANGKAH/ CARA YAHUDI & NASRANI SEDIKIT DEMI SEDIKIT. NI LA BUKTINYA. ORG MELAYU SENDIRI SUDAH TERIKUT2 BUDAYA ORG KOREA. GAYA HIDUP YG BERCAMPUR GAUL ANTARA LELAKI DAN PEREMPUAN TANPA BATAS YANG MACAM TU KE YANG KITA NAK IKUT?? ISLAM PUN TAK AJAR MACAM TU.

IPOH MALAY berkata...

tapi itukah syarat untuk kita sebarkan penipuan yang memalukan agama? islam tak ajar pun tunjuk bontot kat public.. tapi apa kata dorang penyokong aksi tu? saya tak ikut k-pop pun.. tapi artikel ni ada ke menyuruh orang mengikut k-pop? tak relevan la lu bai

Tanpa Nama berkata...

I agree with the comment:
'Apa bodohnya blog ni. All the points you stated have no proof of "Gangnam" means "I want to be a Jew". You are just one of those narrow minded idiots who see wrong in everything that is not "Islamic".'

31 Ogos 2012 8:49 PTG

Could Malaysia be anymore antisemitic?Brainless idiot.....

IPOH MALAY berkata...

but you are the plain idiot.. cant u read what i'm writing there.. which school did ur parent sent you to?

IPOH MALAY berkata...

guys, read it.. and if u hardly understand malay, refrain urself from leaving comment.. sick of having idiots in here.. what a shame blogwalker.. mabuk ke?

Tanpa Nama berkata...

Kepada 1 September 2012 11:01 PTG
Hg terasa ka ? Kihkih
Macammna Islam tak diperbodhkan kalau umat islam sendiri yang memperbodohkan ugamanya.
Bila dah hidup cara kapir.
http://www.youtube.com/watch?v=VGq35nHO95s
Cuba tgk, mangkuk macam ni ka yg hang kata mereka yang tidak menjadikan Islam itu bodoh ?

nurul irdina berkata...

Adoiii... what the h!/@^#&# lah most commentors kat cni. Pemilik blog ni terangkan pasal maksud Gangnam tu. Kenapa dier sebok2 nk terangkan? Sbb recently lagu dan video Gangnam tu sangat famous. So ade la pihak2 bodoh yg mengatakan Gangnam tu bermaksud 'Saya mahu jadi Yahudi' WHICH IS WRONG!! Itu bukan maksudnya. Maksud Gangnam adalah seperti yg diterangkan oleh pemilik blog ni. Nama sebuah tempat elite di Korea. Lebih kurang mcm Beverly Hills di US.

Pemilik blog ni BUKAN suruh ikut cara Korea, cara Yahudi dan sebagainya. TAK. BUKAN. Dia cume menerangkan sahaja maksud Gangnam dan berharap kita ni, orang Islam jangan cepat percaya sesuatu tanpa bukti. Contoh mcm Gangnam tu lah. Org cakap mksudnya 'Saya mahu jadi Yahudi.' SALAH!! Padehal Gangnam tu maksudnya nama tempat. Pelik lah. Umat Islam kat tempat lain xder lak mcm ni. Sibuk nk tukar semua perkara jadi Yahudi. Justin Bieber pon dikatakan rancangan Yahudi. Olympics pon Yahudi. Yg terbaru, Gangnam lak. Umat Islam kat Malaysia je mcm ni. It means, org Melayu lah.

Most commentors comment mcm bersyarah tpi keluar tajuk. Haih. Point blogger ni, BUAT RESEARCH SEBELUM PERCAYA SESUATU. Ni kalau soalan periksa suruh buat ulasan ttg artikel yg dibaca, dh tentu dapat 0. X paham pastu x menjawab soalan.

Thank you IpohMalay for the deep and clear explanation you have written here. Ignore those who are sooo silly (silly is not even enough to describe them) &writing pointless comments, and good luck in future.

alfian berkata...

normalla . . mne yg xphm tu , mse kcik2 dlu mak suh pegi skola , die ponteng plak then hisap gam tepi kubo . . terang2 da tertulis kat situ name tempat , bkn mksud lgu ni suh kite agung2kan yahudi . . plzla jgn jd bonehead . . read first pstu bru bley judge . . pk2knla kwn2 . . nk basuh bnyk2 , korunk pon da bsar da pndai pk . . (gopal69)

Tanpa Nama berkata...

Korg sume ni knape?Biarla nak gangnam ke nak kpop kew..
Yang smpai nk brpcah belah ni knape..org melayu plak tuh.kite baru je lpas sambut kemerdekaan...
Rileks lah..blog ni untk prbincangan...

To the english speakers.i dont know if youre a malaysian or not...im sorry to interrupt but you or we all including me should not fight for this small stupid thing...its just a discussion...no need to fight...we dont have to criticise or comment other people's song or anything...
Ok...please stop this nonsense please..

Sorry masuk campur tpi ni utk kbaikan kite sume...
Harap ampun dan maaf..

husnal berkata...

Yeah..sye sokong awak...

Tanpa Nama berkata...

Btol2...100 percent sokong..

Tanpa Nama berkata...

kamu semua babi yahudi,manusia bertopengkan setan, semua komen kat sini tak memberi satu manfaat pun,semua yahudi,laknat,penipu,dusta bangsat

Tanpa Nama berkata...

org melayu yg bodoh akalnya,asal benda popular diaorg buat andaian bodoh2..kalau cemburu korea tu dh popular jgnlah kata yang bukan2 ..mentang2 korea bkn negara islam!kalau org islam yg tengah popular baru mereka bangga.!bodoh!dasar org cemburu!!tau tak yg org Yahudi adalah org yang terpintar di dunia dan agama yg tertua??cakap tu guna otak!

Tanpa Nama berkata...

apela psycho sgt at 9.29ptg 4 sept ni???ckap mcam bagos2 je..blogger ni btau ape mksud gangnam style je,yg ko menggila kutuk melayu ni pehal plak..sbb manusia cm ko la sume benda jadi porak peranda

IPOH MALAY berkata...

ini komen saya yang terakhir di post ni, kepada yang faham bahasa melayu, anda hebat kerana memahami tulisan ini.. kepada yang tengok tajuk terus komen, itu adalah perbuatan terbodoh yang saya boleh lihat dilakukan oleh bangsa saya sendiri. Hehe. Peace.

Mohammad Thaqib Mohd Zaki berkata...

Gila teruk paranoid orang Melayu zaman sekarang kat iluminati. Cetek ilmu hati, tu yang mudah terpengaruh kat bahana iluminati. Nampak tiga segi sikit, iluminati. Nampak piramid apa jadah, iluminati.

Sila hari bulan akhir zaman, nasi lemak bungkus ala-ala bentuk segi tiga dan piramid pun iluminati kot. Hahahaha.

By the way, burger yang aku faham ialah salah satu junk food or fast food masyarakat bandar yang malas memasak. Atau burger tuu pun ada maksud iluminati gak ke? Kalau sampai makanan pun nak kaitkan dengan iluminati, gila obses meleis ni.

Hahahahaha. :D

Seriously said, noob of knowledge.

Tanpa Nama berkata...

Tak paham aku dgn org skrg...blogger ni nak tulis apa dia punya pasal la...dah blogger dia...klu rasa elok ikut la...klu rasa x elok jgn ikut....ni pun kira bagus dah dia nak bg info....ada akal fikir sendri...xtau tnya org.....

ss berkata...

ko cakap macam org bodoh

Tanpa Nama berkata...

jgn cept terpengaruh dgn bnde yg mcm nie....islam sedunia xde bunyi ape2 jgn na lebih2 da la....na tuduh menuduh nie kite kne kaji habis-habisan,bkn main tuduh je...org compose lagu nie xbodo la,lau dye wt lirik yg mcm korang anggap t0 orang islam korea sendiri da maki hamun da...ade otak fikir la sikit der...
lagi satu brader ke ape ke yg ckp melayu t0 lagi bangsat dari yahudi jgn bangga sgt la yea dgn yahudi ko t0...kene santau ap xdpt...mmg orang melayu lemah dr segi kecanggihan zaman skrg,bkn orang melayu je yg lemah....yahudi lagi lemah sebenarnya,sbb sampai skrg xboleh merampas MASJID AL AQSAR...yg hak tetap hak juga...sampai2 bile2 pn yahudi tetap xboleh ambik hak orang islam...
kalau silat orang melayu lemah macam mane BRUCE LEE bole kalah dgn silat,sedangkn mase t0 dye boleh mngalahkn semua jenis seni mempertahankn diri yg ade dlm dunia nie...
yahudi kuat sbb ade senjata canggih je..habis peluru dan bom ape dorang buat,makan parang jawapnye !!!
ALLAHU AKHBAR !!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Apa plk kena mengena 'Oppa Gangnam Style' dgn 'I wanna be a Jew?'. Diaorg tu klu dh x thu bahasa korea & maksudnya x payah la nk putar belitkan maknanya. Tahu la diaorg tu jealous dgn industry muzik Korea yg sdg hangat kat seluruh dunia. Sbb diaorg x dpt jdi artis / org yg famous kt dunia la tu la pasal nk wat tuduhan sembarangan. Jgn samakan bahasa korea & jew sbb dua-dua bahasa ni mmg dh ketara la berbeza dgn cara tuturannya.

Tanpa Nama berkata...

ini salah satu cara org yahudi nk menyesatkn and nk pecahbelahkn sesama kita. cthya tgk kita da gado pasal benda bodoh ni. kita sama2 gado org yahudi gelak kn kita. kita ini ibarat mcm diperbodohkan oleh mereka. xkesa la mksd die kn.. yg penting itu semua dtngnya dri negara barat. kita yg sebagai umat islam xpyh lah terikut ikut dengan budaya baru yg dtgnya dri negara barat itu. so korang pikir2 la ape yg aku ckp kn ni..

Tanpa Nama berkata...

ini salah satu cara org yahudi nk menyesatkn and nk pecahbelahkn sesama kita. cthya tgk kita da gado pasal benda bodoh ni. kita sama2 gado org yahudi gelak kn kita. kita ini ibarat mcm diperbodohkan oleh mereka. xkesa la mksd die kn.. yg penting itu semua dtngnya dri negara barat. kita yg sebagai umat islam xpyh lah terikut ikut dengan budaya baru yg dtgnya dri negara barat itu. so korang pikir2 la ape yg aku ckp kn ni..

Tanpa Nama berkata...

MALAYSIA PENUH DGN MANUSIA 1001 KAKI PERTIKAI,SEDANGKAN DOSA/PAHALA SENDIRI TAK MENENTU...CUKUP2 LAAA RAKYAT MALAYSIA OIIII DAH LAH AKIDAH TAH KEMANA BENDA LAIN NAK DI KAJI2....PERBANYAKKAN PAHALA TU WOIII KURANG2KAN MAKAN DOSA PERCUMA.....SHIT TO THE MALAYSIA TAKSUB PEOPLE

fauzan sarif berkata...

Yg mna ckp gangnam style pesongkan umat..cuba kaji balik jgn fkir ilmu dah tinggi sgt..klu bnar ia haram pon buktikan jgn ckp bsar dn ego yg bdohkn dri dpn org ramai jgn ckp byk BUKTIKAN!!!BUKTIKAN!!!BUKTIKAN!!!klufkir dri dh hebat dgn ilmu agama d dada..jgn ckp kosong dn nk popular tpi dasar pengecut..bila brdepan puuuih choyy hampehh..aku pntang owg ckp x serupa bikin,dpt mmg kne taji..dsar otak sempit,bykkan mmbaca kaji dn bljar selagi x mmpos..jgn nak memandai keluarkan fatwa dn apa2...tak puas hati meh sni aku mmg dh lama x bnuh owg yg bodoh sgt2 mcmni..klu dpt owg yg otak sempit mmandai ckp haram mmg makanan aku yg ke 11 aku bnuh..spe tahu nama yg bdoh tu biarku jmput kerumah bnuh..main2 dgn aku..admin dh terang2 ckp..apa yg ssh sgt nk faham..sohaii

mustaqimmusa16 berkata...

saya sokong 100% blog nie...
nape orang slalu mmpersoalkan ttg bende ni?
klu bab ni je laju ...
cube korang pikir dulu...
lagu it wil be rain pun hina islam x nak lak ambil berat pasal lagu tu..
bab ni korang pandai bab solat hancur...

mustaqimmusa16 berkata...

salah dari timur la vangang... timur ngan barat pun x leh beza kan pelah..

Tanpa Nama berkata...

korang dok maki saudara sindri... org kafir tepuk tgn je... senyummm....

Tanpa Nama berkata...

manusia ni biasa Lah . Tak henti Cari ksalahan org . Padahal diri sndiri tnggang langgang pa .

Bilalah melayu nk maju kalau otak yg Ada pun tak tahu nak fkir ke arah postif . Bila kaum lain senda mlayu , mulalah nak gaduh .

Kalau otak cetek TU jgnlah dok buat fatwa Sendiri . Lagipun mana2 ahli ulamak pun blom kluarkan fatwa tntang maksud lagu GANGNAM tu .

Tanpa Nama berkata...

Memang bodoh first komentar diatas, maksud artikel di atas adalah coba untuk menyampaikan bahwa lagu "Oppa Gangnam style" sebenar nya langsung tiada kaitan dengan Islam. Kerna dengan isu di kebelakangan ini, message yang tersebar luas di facebook yang menyangkut paut kan lagu itu dengan Islam. Entah siapa yang sebenar nya menyangkut paut kan lagu ini dengan islam kita tak tahu, so, kita sebagai orang Islam patut ignore saja pesanan berantai yang tersebar itu.

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Tanpa nama 1 September 2012 12:24 PG

Tahukah anda bahawa Krav Maga tu hanya diperkenalkan pada pertengahan abad-20an?

Tahukah anda bahawa Bintang Daud tu lambang Islam?

Tahukah anda bahawa bahasa Ibrani diambil dari orang pribumi Kanaan?

Dan tahukah anda juga bahawa segalanya tentang Yahudi adalah palsu dan mereka suka mencuri budaya bangsa lain?

Gunakan otak, fikir dan kaji masak-masak sebelum buat penilaian...

Cik Awesome berkata...

ape yang blogger ni nak sampaikan.. maksud lagu tu x de kene mengena dengan hina islam atau murtad. Ada pulak yang kata sbenarnya yg menghina tu video clipnya..(sy x tengok pun lagi.. ntah la.. sy pun confuse. tapi sy setuju dengan blogger ni. jgn mudah nak memurtadkan seseorang hanya kerana suka lagu ni... hanya kerana makan mcD (yahudi).. betul tajuk blogger ni..nnti kita yang dibodohkan orang asing keranan fahaman kita yang salah. **kalau pasal video clip sya x komen...cos x tengok lagi. say adah baca terjemahan lirik lagu oppa ni..biasa je. cerita pasal pompuan sexy..bla..bla.. sama je ngan lagu omputih lain yang korang puja.. sama je.. sexy2 girl.. dll.

pada saya, yang penting jgn sampai hiburan melalaikan kita. Org asing mmg menggunakan pelbagai kaedah untuk melalaikan umat Islam termasuk melalui hiburan.

Tanpa Nama berkata...

setiap hasutan bukan hanya pada maksud nama, kita harus melihat secara terperinci , saya pun bersetuju degan orang yang menghentam lagu ini, kalo diikut pada lirik memang la kita tak akuinya silap , tapi disebaliknya dari segi tarian , melambangkan ajaran yang dibawa yahudi. bloger ini mungkin tak memahami secara mendalam tentang islam .

Tanpa Nama berkata...

pasal gangnam pon nak berperang mulut . lawan 'BODOH2' apelaa . ni lah melayu , tak pernah nak terima orang lain punya pandangan . for admin , sy suka ulasan anda . mybe ni pandangan anda kan?

sudah2 laa . tak baik bergaduh sesama sendiri . Islam tak galak pon . :D

RoadRunner berkata...

2013 sudahh..apekah azam anda? Hah? Hah? Jgn kate yahudi, aku sndri pun trgelak tgk korg2 nih brtengkar.. Small de matter la guys, klau rase lagu 2 best layan jer la..jgn smpai rosak akidah sudah..konon x lyn lgu 2 la sesat la hape la..yg lu maki2 org 2 x sesat plak? Rosak2..hahah

kien berkata...

sudah-sudah la tuu... jgn emosional sgt.. bercakap guna akal, bkn dgn hati yg amarah!!
pendapat/pndangan kita tak semua sama..masing2 ada pandangan sendiri..tp cubalah beri pandangan secara dhn baik bkn dgn bertikam lidah...
orang yahudi tepuk senyum hepi tgk kita berbalah mcm ne..kita apa yg dapat..
saya tak sebelahkan sesiapa..masing2 dah besar dan bleh berdebat dgn baik..

#tak payah makan daging sesama manusia byk sangat...

Tanpa Nama berkata...

amerika syarikat adalh penyokong yahudi bukan negara yahudi!!! kenyataan mcm ni pon boleh memalukan umat islam!!!

Tanpa Nama berkata...

ya Allah...penatnya nak membaca semua komen2 di atas...buat sakit kepala je..serius..herm...ni ada satu cerita saya nak kongsikan dengan anda semua...berkaitan dengan lagu ni la...Oppa gangnam style.. search la link nie.. http://suraual-ikhwan.blogspot.com/2012/12/kisah-benar-secebis-cerita-duka-dari.html memang menyedihkan..tak nak citer panjang2...sila lah baca...

Tanpa Nama berkata...

yang pastinya aku tak suka lagu ni sebab banyak adegan yg bertentangan dengan ajaran yg dibawa oleh Muhammad Rasulullah S.A.W... kalau saudara semua org islam yg beriman sudah tentu anda setuju ..kalau tidak lupikir laa sendiri..

Tanpa Nama berkata...

sesungguh kita belum merdeka..selagi ideologi penjajah di tinggalkan kpd UMNO-BN selagi tu lah rakyat ditipu dan diperbodohkan..British ada ke buat casino ?..kilang arak ?..lg pandai, jual air 0.03 sen kat Singapura..pikir2 la..

Tanpa Nama berkata...

Xpaham LA..sama ini blog....

Tanpa Nama berkata...

Korang yg duk hina Gangnam Style kt atas tu please sedar diri sikit ea, aq mmg skit hati betul bca psal korang ny..for u guys information, Gangnam not mean "aku nak jadi yahudi "la wei, maksud lagu tø mmg xde kene mngena langsung la ngn Islam,korang to yg bodo, mudah sgt percaya benda yg xbetul... asal haters ckp mcm to korang terus percaya...aq pling begang klu org hina kpop tanpa ada bukti... korang to yg mmg benggap kaitkn kpop dgn islam.. lantak diorg la nk pkai sexy ke ap ke dh diorg mmg kafir.. pstu ckp kpop tø muka plastic lå apa lå, korang åd bukti ke yg semua artist kpop tø buat plastic surgeryon huh!! Tø lå benggap sangt!! Aq yg då 2tahun belajar kt korea lebih faham maksud Gangnam... sø mulut² celaka kt luar tø beringat sikit nk buat tuduhan melulu...!!.. dasar haters xsedar diri!!!!

Azwana Erika berkata...

Betul oppa itu bermaksud abang gangnam itu bermaksud gangnam lah dah style itu bermaksud gaya lah kalau disambungkan oppa gangnam style itu bermaksud 'Abang gaya gangnam'yang tak tahu bahasa korea dan english tu tak payah lah nak sibuk2 buat benda fitnah macam ni..betul tak

Azwana Erika berkata...

Tak baik kan hina artis artis kpop kita kan...kalau mereka tahu apa yang kita cakap ni mesti dia kecil hati...

Azwana Erika berkata...

Lagipun oppa gangnam style itu kan bahasa orang korea..ehh asal yek orang melayu ni bodoh sangat nak masksud kan..aku pernah dengar cerita GWIYOMI tu pun maksud nya"aku maksud yahudi"mana ada gwiyomi itu kan maksud "saya comel" orang korea selalu cakap gwiyomi2 dengan aegyo dia...orang melayu yang tak faham bahasa korea tak payah nak hina perkataan korea ye...habis kalau orang korea tu masa bercakap korang pun cakap dia cakap yahudi2 lah ye..biarlah orang korea,orang korea x pernah hina orang melayu,korang tak tahu ke kpop dah berapa banyak kali dia cakap MALAYSIA I LOVE YOU...itu sajaorang korea cakap sebelum diorang buat persembahan kpop nya...Korang tak ada rasa kasih sayang terhadap negara orang lain ke negara lain sayang negara kita, kita pula yang hina2 diorang...tolong lah sedar diri sikit ye

Azwana Erika berkata...

Eh aku rasa kan kau yang cakap benda tak elok , kau cakap BODOH,BABI,BANGSAT apa itu,,,kan itu perkara yang haram untuk orang islam cakap ... aduuhhh woi sear lah diri,kau patut baca lagu oppa gangnam syle dalam bahasa melayu,indon ke pergi faham , bila kau faham baru kau sear kau lah yang salah...GILA!!!