Rabu, Mei 08, 2013

Kartun Sinchew Ini Tidak Perkauman?

Mengata orang, depa yang lebih.

Kartun ini menghina Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kartun ni mesti best kalau dapat disiarkan di TV arus perdana.

Tanpa Nama berkata...

darah komunis takkan padam dari dalam badan mereka. jgn sampai hak bumi tergadai. anwar adalah anjing pakatan

Tanpa Nama berkata...

tak kene apa2 tindakan ke ? pelik2,,,,klu Melayu yg buat agak2 mcm mana ?

Adrian Loke berkata...

Aku rasa hanya aku sorang je cina yg baca blog nih. So, aku ingin sound sikit betapa marah aku skrg.

Keluarga aku x suka kt DAP, atas sebab2 yg mmg obvious. Jadi mmg x pelik kalo aku and family tak undi DAP. Fuh, korang xkan percaya apa kritikan yg kita dpt. Cina palsu, penjual bangsa, racist, dan lain2 hasutan. Tiba2 byk cina yg benci kat kita.

Kakak aku hantar anak dia belajar kat sk cator avenue pon dpt kritikan teruk, maklumlah, sekolah kebangsaan. Tapi bila kita beri pendapat kenapa sekolah cina x bagus, kena tembak habis-habisan. Aku sekeluarga x reti baca cina, so itulah point diorg utk kritik kt kita kuat2. Hello? Aku x rasa aku perlu tau baca cina utk tinggal kt bumi malaysia. At least aku reti cakap dn baca melayu.

We grew up with malays. So kita tahu generally org2 melayu are really quite nice. Lain dari the typical chinese yg ape benda pon ade 'price list'. Even agama diorg pon dianggap mcm bisnes utk jadi kaya. Jgn salah paham, keluarga aku masih buddhist. We follow the teachings. To be nice to everyone, sanggup berkongsi dn menolong mereka yg dlm kesusahan tanpa mengharapkan ape2 balasan. Yg kebanyakan buddhist2 skrg sembah kt tuhan pon mintak nak jadi kaya. Semua pasal duit. Ape benda nih, dlm buddhism xde ajar pon.

Korang boleh bayangkan ape kawan2 aku cakap bila diorg dpt tahu aku derma duit kt yayasan kemanusiaan muslim aid malaysia. Mcm2 pendapat. "Kenapa tolong org islam; Kenapa x tolong kaum sendiri, etc." Dn diorg cakap mereka tak racist. Ish. Cakap x serupa bikin. Tak sound plak bila aku derma kt organisasi cina. Heck, afrika pon aku derma. When there are people out there that really needs financial help, apa kaitannya dgn kaum?

It's sad to say mmg betul, 85% of chinese in malaysia pentingkan diri sendiri, ultra-racist, judge people by their wealth, ape keta you bawak, ape rumah you tinggal. Aku? I live moderately. Kesederhanaan. Aku x bazir wang kat benda2 yg aku tak perlu. So, kebanyakan org (cina) anggap aku miskin dn tak perlu respect pendapat aku. That's what I'm angry about. Walaupun seseorg tu miskin, x bermakna anda ada hak utk mendiskriminasi terhadap dia. Sapo yg ajar bullshit mcm nih? Oh, sekolah jenis kebangsaan, utk jenis2 specis manusia yg lain dari yg lain.

I don't feel sorry bila ada org cina kena sound "you balik china la". Mmg patut pon. Melayu x reti, omputih x reti, negaraku pon x reti. Ngaku sendiri rakyat malaysia. Ade bran plak panggil mat2 bangla nyanyi negaraku. However, sejak pru13 nih dh habis, aku tau siapa yg aku boleh panggil sebagai kawan, dn siapa yg mmg bangsat tanpa nilai kemanusiaan. I can proudly say in the future that aku bangga keluarga aku x undi utk DAP.

We have been living in peace all along. Tiba2 skrg dh kucar-kacir. Ape yg nk 'ubah' bila naluri sendiri tuh x mahu ubah? Sorry komen aku nih panjang lebar mcm leher zirafah, tapi aku mmg dh fed up dn bengang kt kaum aku sendiri. Malu beb. Kalo korang nk bezakan antara jenis aku dgn jenis 'majoriti', try jer tanya khabar, start a conversation. Kalo individu tuh x reti melayu atau tergagap-gagap bila bercakap, sah boleh cop DAP kat dahi dia.

Ipoh mali tarak lansi ma. Peace.

Tanpa Nama berkata...

BN--> muka najib (MELAYU)
PR ---> muka Anwar berbaju Melayu (MELAYU) kowtow sama raja cina ... WOWWW!!!

Tanpa Nama berkata...

yang pasti..tak akan berani disebarkan di fb oleh orang melayu..takut di chop racist..ni sapa mau sebarkan kalau tidak pejuang2 cyber melayu..

Ahmad Albab berkata...

Adrian,

Terima kasih kerana memahami, kami orang Melayu tidak pernah ingin merampas apa yang kaum lain miliki, malah kami berbangga kerana ianya melambangkan kemakmuran Malaysia, malah aku ada beberapa orang rakan Cina yang telah banyak menolong aku semasa susah malah lebih senang menolong aku daripada orang Melayu sendiri, tetapi dengan keputusan PRU 13 ini aku dapat rasakan kelainannya kerana hampir 95% tidak menyokong kerajaan BN yang pada aku telah banyak menyelesaikan masalah kaum cina lebih daripada kaum Melayu, apakah maksudnya aku pun tak pasti?

Tanpa Nama berkata...

Anda melambangkan suara satu malaysia..tahniah utk anda dan kluarga anda..smoga MALAYSIA mpunyai ramai rakyat spt anda dan kluarga...

Tanpa Nama berkata...

dah sebarkan je kat FB. :)

IPOH MALAY berkata...

Adrian,

Aku sekolah La Salle dan ke St Michael. Kami minoriti di sekolah kami. Tapi keadaan sangat harmoni pada ketika itu. Entah macam mana lah sekarang.

Saya juga ada kwn, org kuat Datuk Thong yg kalah di pasir pinji pru lepas. kami sama2 usahakan tanah pertanian.

Soalnya kita faham, masih ada 10 - 15% kaum Cina yang setia bersama MCA. Kita tau Kath Wong byk buat kerja masa LKS jadi MP... tapi buat kerja tak diperlukan lagi nampaknya... sbb itu ramai yg geram.. mengundi atas dasar apa??

maka ramai yg bertanya, negara ini mau diarahkan ke mana, termasuk segelintir org cina sendiri. mereka tertanya-tanya.

apapun jgn risau, hidup mesti diteruskan. politik keterlaluan hanya merugikan diri dan negara.

terima kasih kerana menyumbangkan pendapat noble anda yg sgt2 kami mahu lihat.

may u and ur family bestowed with a continuous prosperity.

tqvm

Tanpa Nama berkata...

adakah orang cina mahu tol free,minyak murah,ptptn msnah,pendidikan percuma

Tanpa Nama berkata...

Tahniah is all I can say!

Tanpa Nama berkata...

adrian loke. kau tahu tak kenapa jadi macam ni?

sebab ada melayu perangai dajal mahu kuasa sanggup jual maruah bangsa sendiri sebab tak tahann nak jadik PM.

Tanpa Nama berkata...

Adrian, pls let ur chinese fren/comunity know about what u r been saying.
no point for them to protest PRU13 result. 95% chinese being supported DAP/Racist but still Anwar cant be PM and Lim Kit Siang cant be TPM.Because more malays had been turning back to UMNO. Because of this PRU 13 result, MCA MP are reluctant to take up any post in the Cabibet, same thing to Gerakan. for me it is not healthy but what can be done??? majority chinese choose to be like that.
ALL MCA service Centre going to be closed nationwide. Lim Gua Eng had shows his anger about this. padan muka dia !!!! let DAP take over, after this all chine comunity who need help/assistant can go to DAP. for sure DAP cant give a service like MCA, very helpful.
DAP members only know how to critics/protest/ provoke tapi keja tak tau nak buat !!!!!!!

I would say that sepandai-pandai chinese people, they are being cheated by Anwar !!!!!!
Tahniah Adrian !!!! hope more chinese being like u.