Rabu, Mei 08, 2013

Ulasan Jujur Seorang Warganegara Berketurunan Cina Dari Ipoh


Aku rasa hanya aku sorang je cina yg baca blog nih. So, aku ingin sound sikit betapa marah aku skrg.

Keluarga aku x suka kt DAP, atas sebab2 yg mmg obvious. Jadi mmg x pelik kalo aku and family tak undi DAP. Fuh, korang xkan percaya apa kritikan yg kita dpt. Cina palsu, penjual bangsa, racist, dan lain2 hasutan. Tiba2 byk cina yg benci kat kita.

Kakak aku hantar anak dia belajar kat sk cator avenue pon dpt kritikan teruk, maklumlah, sekolah kebangsaan. Tapi bila kita beri pendapat kenapa sekolah cina x bagus, kena tembak habis-habisan. Aku sekeluarga x reti baca cina, so itulah point diorg utk kritik kt kita kuat2. Hello? Aku x rasa aku perlu tau baca cina utk tinggal kt bumi malaysia. At least aku reti cakap dn baca melayu.

We grew up with malays. So kita tahu generally org2 melayu are really quite nice. Lain dari the typical chinese yg ape benda pon ade 'price list'. Even agama diorg pon dianggap mcm bisnes utk jadi kaya. Jgn salah paham, keluarga aku masih buddhist. We follow the teachings. To be nice to everyone, sanggup berkongsi dn menolong mereka yg dlm kesusahan tanpa mengharapkan ape2 balasan. Yg kebanyakan buddhist2 skrg sembah kt tuhan pon mintak nak jadi kaya. Semua pasal duit. Ape benda nih, dlm buddhism xde ajar pon.

Korang boleh bayangkan ape kawan2 aku cakap bila diorg dpt tahu aku derma duit kt yayasan kemanusiaan muslim aid malaysia. Mcm2 pendapat. "Kenapa tolong org islam; Kenapa x tolong kaum sendiri, etc." Dn diorg cakap mereka tak racist. Ish. Cakap x serupa bikin. Tak sound plak bila aku derma kt organisasi cina. Heck, afrika pon aku derma. When there are people out there that really needs financial help, apa kaitannya dgn kaum?

It's sad to say mmg betul, 85% of chinese in malaysia pentingkan diri sendiri, ultra-racist, judge people by their wealth, ape keta you bawak, ape rumah you tinggal. Aku? I live moderately. Kesederhanaan. Aku x bazir wang kat benda2 yg aku tak perlu. So, kebanyakan org (cina) anggap aku miskin dn tak perlu respect pendapat aku. That's what I'm angry about. Walaupun seseorg tu miskin, x bermakna anda ada hak utk mendiskriminasi terhadap dia. Sapo yg ajar bullshit mcm nih? Oh, sekolah jenis kebangsaan, utk jenis2 specis manusia yg lain dari yg lain. 

I don't feel sorry bila ada org cina kena sound "you balik china la". Mmg patut pon. Melayu x reti, omputih x reti, negaraku pon x reti. Ngaku sendiri rakyat malaysia. Ade bran plak panggil mat2 bangla nyanyi negaraku. However, sejak pru13 nih dh habis, aku tau siapa yg aku boleh panggil sebagai kawan, dn siapa yg mmg bangsat tanpa nilai kemanusiaan. I can proudly say in the future that aku bangga keluarga aku x undi utk DAP. 

We have been living in peace all along. Tiba2 skrg dh kucar-kacir. Ape yg nk 'ubah' bila naluri sendiri tuh x mahu ubah? Sorry komen aku nih panjang lebar mcm leher zirafah, tapi aku mmg dh fed up dn bengang kt kaum aku sendiri. Malu beb. Kalo korang nk bezakan antara jenis aku dgn jenis 'majoriti', try jer tanya khabar, start a conversation. Kalo individu tuh x reti melayu atau tergagap-gagap bila bercakap, sah boleh cop DAP kat dahi dia. 

Ipoh mali tarak lansi ma. Peace.


ADRIAN LOKE

p/s : TQVM Sdr. Loke . Anda sebenarnya tidak langsung terbabit dalam kecaman-kecaman yang bertali arus terhadap sebahagian besar mereka. Anda wajar berbangga kerana mereka tidak mampu mengubah anda. Saya dan anda sama-sama dari Ipoh dan kita tahu asalnya, keharmonian kaum di Ipoh itu bagaimana. Sehinggalah Kit Siang mendarat di Ipoh pada tahun 2004 dan meninggalkan Ipoh pada 2013 dengan kerosakan berat. Para pembaca boleh rujuk catatan asal beliau di ruangan komen posting  Kartun Sinchew Ini Tidak Perkauman?

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Saudara Loke, terima kaseh banyak-banyak.

Tanpa Nama berkata...

Alangkah baiknya kalau ramai lagi cina berfikiran macam saudara...terima kasih banyak-banyak...

malay-cina berkata...

Masih ada cina malaysia yg loyal kpd msia... Mereka ni sudah anggap msia sbg tanahair mereka. Tp, yg sokong dap ni biasanya mrk masih terikat n ikut dgn negara china n spore. Yg peliknya, apasal tak dok pindah je ke sana. Rata2 mmg peniaga yg kaya tu sokong dap... Entahlah, apa lg diaorg nk... Harapnya, najib madih beri porygolio menteri kpd mca, sbb kesian pd mrk yg mcm sdr loke tu... Mereka perlukn mca utk mewakili mrk juga...A

Oleh Ajey Suggeh. berkata...

Syabas LOKE, kita kena cari org cina seperti Loke seberapa ramai mungkin, Mereka seperti inilah yang patut di lantik sebagai menteri atau senator. Keturunan cina tapi berjiwa Malaysia.
Buat Parti Cina Sederhana....LOKE.

Tanpa Nama berkata...

Kalau sunggoh bagai dikata, Bro Loke adalah produk rakyat cina Malaysia sebenar.

Tapi ada berapa kerat aje.

Apa pun TAHNIAH saudara Loke dan Family.

Tanpa Nama berkata...

Saudara Loke,

Anda orang baik. Saya harap anda boleh hubung saudara Riduan Tee untuk belajar apakah itu Islam sekiranya anda tidak mahu rugi di akhirat nanti. Ini satu nasihat untuk kebaikan.

Siput

Tanpa Nama berkata...

Saya sokong negara baru



Persekutuan Tanah Melayu
(Federation of Malayland)

Tanpa Nama berkata...

Sdr Loke. Saya menitiskan air mata bila membaca suara anda. Saya gembira teramat sangat yang kita ni adalah berada dinegara kita sendiri, Malaysia. Jangan gadaikan negara kita untuk kepentingan diri sendiri sbb negara kita aman dan sejahtera berbilang kaum, bangsa, kebudayaan dan bahasa. Itulah yang uniknya Malaysia, tanah airku yang tercinta.

Tanpa Nama berkata...

Mr loke, tahniah sbb andalah true malaysian yg ada hati dan perasaan.. menilai dari sudut kemanusiaan bukan kebendaan..

Tanpa Nama berkata...

terkesima...tq Mr Loke