Khamis, Ogos 03, 2017

Rafizi tuduh Mahathir pembohong, sekarang dua-dua pembohong

Rafizi yang berbohong atau Mahathir yang berbohong? Baiklah, telanlah berapa billion pun dan simpanlah jauh-jauh. Nanti sekali kau mintak maaf pendedak akan maafkan. Itulah pegangan puak yang kini syukurlah, dicuci keluar dari UMNO. Kerana di dalam UMNO, jika pemimpin benar-benar bersalah, penjara adalah tempatnya. Najib tidak terlepas. Anwar telah merasakan. Tetapi, mengapa Mahathir bebas dari dipertanggungjawabkan atas segudang skandal, salahguna kuasa, kezaliman, mewujudkan negara polis dan memangkin totalitarian? Adakah Mahathir suci? 

Nilai yang dimainkan oleh Mahathir kununnya sebagai usaha-usaha mentadbir ekonomi dan bail-out kerugian itu dan ini sangat besar berbanding nilai ekonomi pada waktu itu. Terlalu besar jika dinisbahkan dengan saiz ekonomi negara.

Inikan lagi, tergamak pula beliau hendak memainkan nilai hutang negara yang pada masa ini berada pada tahap RM 650 billion berbanding RM1,300 billion GDP dengan pertumbuhan ekonomi 4.8%.

Acapkali ekonomi Korea Selatan dibanding-bandingkan dengan negara ini. Tetapi hutang Korea Selatan yang mencecah USD 520 billion, disorok-sorok pula. Hutang Malaysia sebanyak USD 126 billion dijaja ke kampung-kampung. Membelit pemikiran puak kurang faham dan mengutip political mileage atas kebodohan pihak lain juga merupakan salah satu perbuatan berakhlak rendah.Lebih besar saiz ekonomi negara, lebih besarlah nilai hutangnya. Jangan membelit marhaen bodoh dengan nilai yang tidak dinisbahkan dengan saiz ekonomi hari ini. Takkanlah kerja pemimpin hari ini hanya bayar hutang yang dibuat pemimpin terdahulu tanpa mendapatkan sumber lagi seperti menerbitkan bon, sukuk dan pinjaman berkaitan untuk kegunaan pembangunan hari ini? 
SKANDAL @ MACAM-MACAM SKANDAL
TUN MAHATHIR BERBOHONG, DOKUMEN BANK DUNIA BUKTIKAN BELIAU BERTANGGUNGJAWAB AMBIL PINJAMAN BANK DUNIA TAHUN 1999
DECEMBER 19, 2011 RAFIZIRAMLI 14 COMMENTS

KEADILAN merujuk kepada 3 dokumen rasmi Bank Dunia yang diedarkan kepada pihak media pada hari ini. Ketiga-tiga dokumen rasmi ini adalah bersabit dengan salah satu dari empat pinjaman dari Bank Dunia berjumlah US$704 juta yang diambil oleh Kerajaan Malaysia dalam tahun 1999.

KEADILAN mengemukakan ketiga-tiga dokumen ini sebagai bukti bahawa Tun Mahathir telah berbohong apabila beliau mengaku “menolak tawaran bantuan dari Bank Dunia (ketika itu) kerana jika Malaysia berbuat demikian, ia akan menjadi hamba kepada Bank Dunia[1]”.

Ketiga-tiga dokumen rasmi Bank Dunia ini berhubung pinjaman US$60 juta ini secara jelas membuktikan perkara-perkara berikut:PERTAMA: RUNDINGAN PINJAMAN BERLAKU SELEPAS DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM DIPENJARAKAN

Rujuk Kertas Maklumat Projek (Project Information Document) bernombor PID6999 yang bertarikh 23 Oktober 1998. Laporan ini disediakan sebagai laporan awal oleh Bank Dunia untuk menilai permohonan pinjaman sesebuah negara. Ia adalah dokumen pertama yang disediakan sebelum pun rundingan bermula.

Tarikh 23 Oktober 1998 membuktikan bahawa proses rundingan pinjaman tersebut bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat dan dipenjarakan. Ia mustahil melibatkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim seperti yang selalu didakwa Tun Mahathir Mohamad dan UMNO.

KEDUA: TUN MAHATHIR MOHAMAD MENGARAHKAN KERAJAAN MEMOHON PINJAMAN BANK DUNIA

Rujuk Laporan Penilaian Permohonan Pinjaman (Project Appraisal Document) bernombor 18855-MA yang bertarikh 3 Mac 1999. Laporan ini disediakan untuk makluman pimpinan Bank Dunia dalam membuat keputusan sama ada mahu meluluskan permohonan pinjaman yang dibuat Kerajaan Malaysia.

Rujuk muka surat 29 (Lampiran 6) yang menunjukkan jadual kerja dan rundingan yang melibatkan Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia. Ia secara jelas menunjukkan bahawa agensi bertanggungjawab yang berunding dengan Bank Dunia untuk mendapatkan pinjaman ini adalah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri. Permohonan pertama dibuat pada 26 Julai 1998. Laporan dan rundingan berikutnya (yang hanya bermula selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan) ditangani sepenuhnya oleh Unit Perancang Ekonomi, yang bertanggungjawab sepenuhnya kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Mahathir Mohamad.

Dokumen ini membuktikan bahawa permohonan untuk mendapatkan pinjaman dibuat oleh Tun Mahathir Mohamad melalui Unit Perancang Ekonomi.

KETIGA: PERJANJIAN DITANDANGANI PADA 31 MAC 1999 DIBAWAH PERSETUJUAN TUN MAHATHIR MOHAMAD

Rujuk Perjanjian Pinjaman antara Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia (Loan Agreement) bernombor 4452-MA yang bertarikh 31 Mac 1999.

Perjanjian ini ditandatangani dibawah arahan dan persetujuan Tun Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan.

Jelas sekali bahawa Tun Mahathir Mohamad telah berbohong apabila beliau mengaku tidak mahu menerima bantuan kewangan dari institusi antarabangsa seperti Bank Dunia. Malah, pentadbiran beliau dibawah arahan dan seliaan beliau bertanggungjawab membuat permohonan mendapatkan bantuan kewangan Bank Dunia.

Oleh yang demikian, KEADILAN ingin menegaskan bahawa fitnah beliau terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam hal ini tidak lebih dari usaha beliau memadamkan rekod pentadbiran kewangan yang baik dibawah Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Malaysia berjaya mencapai lebihan belanjawan ketika beliau memegang portfolio Menteri Kewangan sehingga berjaya melangsaikan hutang dengan lebih awal dalam tahun-tahun 1993 hingga 1996, berbanding dengan defisit belanjawan yang berpanjangan sejak Tun Mahathir Mohamad mengambil alih jawatan itu dalam tahun 1998.

Beliau juga bertanggungjawab menubuhkan Kumpulan Wang Amanah Negara dan Kumpulan Wang Amanah Pencen, bertujuan menjaga kepentingan rakyat melalui dana amanah yang dikawal ketat dan bebas dari salahguna kerajaan. Malangnya, dana ini turut disalahgunakan dan menyimpang dari niat asal penubuhannya.

Tun Mahathir sewajarnya membersihkan imej beliau di mata rakyat dengan menjawab dua isu melibatkan keluarga beliau. Adalah lebih baik beliau menerangkan mengenai penglibatan beliau dalam urusan menyelamatkan perniagaan anak beliau, Mirzan Mahathir yang melibatkan wang rakyat berjumlah RM2 billion dalam tahun 1998 daripada cuba menegakkan benang basah bahawa beliau menolak bantuan kewangan Bank Dunia.

Apatah lagi apabila Mirzan Mahathir mempunyai dana yang cukup besar kebelakangan ini untuk membeli konglomerat arak terbesar di Filipina iaitu San Miguel yang dilaporkan berharga sekitar RM2.9 bilion.


MOHD RAFIZI RAMLI, PENGARAH STRATEGI

 YB NIK NAZMI NIK AHMAD, PENGARAH KOMUNIKASI

 WONG CHEN, PENGERUSI BIRO PERDAGANGAN KEADILAN


19 DISEMBER 2011 

Tiada ulasan: